Julija lani se je v Lopati pri Celju med izvedbo hidroizolacije sesula družinska hiša. Delavci so namreč skoraj v celoti odkopali temelje.

Uničeno hišo je družina Bučar morala porušiti, a krediti zanjo so ostali. Novogradnja je tako zrasla s pomočjo donacij, saj izvajalec ni imel urejenega zavarovanja odgovornosti za takšne primere. Za napako, ki je vzela družinski dom, bo zdaj moral odgovarjati na sodišču.

»To je bila edina rešitev, ker ni bila varna, ni bila statično varna, stropi so se že pogrezali in smo jo morali porušiti,« nam pokaže Andrej Golob in nas popelje proti novemu družinskemu domu.

Njegovo partnerico ob spominu na sesutje doma oblijejo solze. Med hidroizolacijo stare hiše naj bi delavci z bagerjem kopali pregloboko in načeli temelje. Izvajalec se vse od takrat družini ni več oglasil.

»Odškodnine ne bo, mi smo skoraj stoprocentni, da ne, ker smo pregledali njegovo finančno stanje in kaže zelo slabo,« meni Barbara Bučar.

V tej mobilni hiški sta Andrej Golob in Barbara Bučar preživela zimo.

Ni bila naravna nesreča, kritja škode ne bo

Poleg odškodninske tožbe je izvajalca doletela še kazenska ovadba. Hiša je sicer bila zavarovana, a ker ni šlo za naravno nesrečo, kritja škode ne bo. Posojilo na petnajst let, ki ga je par najel za obnovo, pa je ostalo.

Novo hišo so zgradili predvsem s pomočjo donacij. »V materialu je bilo nekje 50 tisoč evrov finančnih sredstev, zdaj smo prišli do konca, ta sredstva smo izrabili, porabili,« pojasnjuje Peter Pišek, predsednik gradbenega odbora.

Družina Bučar pod drobnogledom gradbenega odbora tako še naprej zbira denar na posebnem bančnem računu krajevne skupnosti, pripravljajo tudi dobrodelni koncert. Da bo vse to, kar je narisano na načrtu, tudi zgrajeno.

Za dokončanje novega doma vsaj v grobem, potrebujejo še 30 tisočakov. Takrat se bodo k Andreju in Barbari vselili tudi trije otroci in babica. V mobilni hiški, kjer sta preživela zimo, je prostora le za dva.

Pomagajmo!

SI56 0121 1645 0787 922, Banka Slovenije
Referenca: SI 00 18-07-2018
Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč družini Bučar

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice