Večino nezakonitega sovražnega govora odstranijo v 24 urah.

Danes objavljena tretja ocena izvajanja kodeksa ravnanja za odpravo nezakonitega sovražnega govora na spletu, ki so jo izvedli javni organi in nevladne organizacije, kaže, da so informacijska podjetja v povprečju odstranila 70 % nezakonitega sovražnega govora, ki jim je bil prijavljen.

Večino nezakonitega sovražnega govora odstranijo v 24 urah
Maja 2016 so podjetja Facebook, Twitter, YouTube in Microsoft s kodeksom ravnanja zavezala boju proti razširjanju takšnih vsebin v Evropi. Iz tretjega spremljanja je razvidno, da podjetja vse učinkoviteje izpolnjujejo svojo zavezo, da bodo večino nezakonitega sovražnega govora odstranila v 24 urah. Nekateri izzivi pa ostajajo, zlasti dejstvo, da uporabniki ne dobijo sistematično povratnih informacij.

Podjetji Instagram in Google+ sta danes naznanili, da prevzemata kodeks ravnanja, s čimer se bo število uporabnikov tega kodeksa še povečalo.

Podpredsednik Evropske komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip je pozdravil ta napredek: »Današnji rezultati jasno kažejo, da spletne platforme resno jemljejo svojo zavezo, da v 24 urah pregledajo prijave in odstranijo nezakonit sovražni govor. Informacijska podjetja močno spodbujam, naj v skladu z lani objavljenimi smernicami izboljšajo preglednost in zagotavljanje povratnih informacij uporabnikom. Pomembno je tudi, da so uvedena varovala za preprečevanje čezmernega odstranjevanja vsebin in varstvo temeljnih pravic, kot je svoboda govora,«je dejal.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová je izjavila: »Internet mora biti varen prostor, v katerem ni nezakonitega sovražnega govora ter ksenofobnih in rasističnih vsebin. Kodeks ravnanja se je izkazal za dragoceno orodje za hiter in učinkovit boj proti nezakonitim vsebinam. Kadar torej obstaja tesno sodelovanje med tehnološkimi podjetji, civilno družbo in oblikovalci politike, je mogoče doseči rezultate, pri tem pa ohraniti svobodo govora. Pričakujem, da bodo informacijska podjetja enako odločno nastopila pri reševanju drugih pomembnih vprašanj, kot so boj proti terorizmu ali neugodni pogoji za njihove uporabnike.«

Stalen napredek pri odstranjevanju prijavljenih nezakonitih vsebin:

•    informacijska podjetja so v povprečju odstranila 70 % nezakonitega sovražnega govora, ki so jim ga prijavili javni organi in nevladne organizacije, ki sodelujejo pri oceni. Ta stopnja je stalno naraščala – pri prvem spremljanju v letu 2016 je znašala 28 %, pri drugem spremljanju maja 2017 pa 59 %;
•    zdaj vsa sodelujoča informacijska podjetja v celoti izpolnjujejo cilj, da večino prijav pregledajo v 24 urah, in sicer v tem času v povprečju pregledajo več kot 81 % prijav.Ta številka se je v primerjavi s prvim spremljanjem podvojila, povečala pa se je tudi v primerjavi z drugim spremljanjem, ko je delež prijav, pregledanih v 24 urah, znašal 51 %.

Pričakovane izboljšave

Potrebne so nadaljnje izboljšave na naslednjih področjih:
•    pri povprečno skoraj tretjini prijav uporabniki še vedno ne dobijo povratnih informacij, stopnje odziva različnih informacijskih podjetij pa se razlikujejo. Preglednost in zagotavljanje povratnih informacij uporabnikom je področje, na katerem bi bilo treba še doseči izboljšanje;
•    kodeks ravnanja dopolnjuje zakonodajo za boj proti rasizmu in ksenofobiji, ki zahteva učinkovit pregon storilcev kaznivih dejanj nezakonitega sovražnega govora na spletu ali drugje. Nevladne organizacije so v povprečju enega od petih primerov, prijavljenih podjetjem, prijavile tudi policiji ali tožilstvu. Ta številka se je od zadnjega poročila o spremljanju več kot podvojila. V takih primerih mora policija nemudoma začeti preiskavo. Komisija je nacionalnim organom, civilni družbi in podjetjem zagotovila mrežo za sodelovanje in izmenjavo dobrih praks ter ciljno usmerjeno finančno podporo in operativna navodila. Približno v dveh tretjinah držav članic je zdaj vzpostavljena nacionalna kontaktna točka, ki je pristojna za obravnavanje sovražnega govora na spletu. Poseben dialog med pristojnimi organi držav članic in informacijskimi podjetji je predviden za pomlad 2018.

Naslednji koraki

Komisija bo ob pomoči organizacij civilne družbe še naprej redno spremljala, kako sodelujoča informacijska podjetja izvajajo kodeks, ter si prizadevala za njegovo razširitev na druge spletne platforme. Če se bodo prizadevanja podjetij upočasnila ali se ne bodo izvajala, bo Komisija proučila možnost dodatnih ukrepov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lauraas (nepreverjen)

Resnica o migrantih je za vas že sovražni govor ! ! !

Starejše novice