Vir: Občina Apače
V Črncih pri Apačih se znova prodaja Meinlov grad, ki bi krvavo potreboval obnovo.

Dvorec Freudenau oziroma Meinlov grad, kot mu pravijo domačini, je v zasebni lasti, saj ga je leta 2000 na dražbi ob stečaju Kmetijstva Črnci kupil Štefan Ščančar iz Skakovcev, a njegov pravi lastnik je postal šele leta 2016, ko se je končal denacionalizacijski zahtevek dedinje nekdanjega kavnega mogotca Juliusa Meinla iz Dunaja. Ministrstvo za kulturo je namreč denacionalizacijski zahtevek zavrnilo.

Ščančar je za znameniti dvorec z bogato zgodovino odštel 20 milijonov tolarjev, kar znaša danes okoli 83 tisoč evrov. Ob nakupu je imel načrte, da bi ga preuredil v zdravstveno ustanovo ali dom za starejše, že nekaj let pa več nima namena investirati in opravlja le najnujnejša vzdrževalna dela.

Cena ista kot pred leti

Grad v Črncih se je že pojavljal na spletnih nepremičninskih portalih, sedaj pa je mogoče znova videti oglas, ki želi pritegniti morebitne investitorje.

Za objekt površine 740 kvadratnih metrov, ki je bil zgrajen leta 1850, s pripadajočim zemljiščem v površini 2782 kvadratnih metrov, bi bilo potrebno odšteti 220.000 evrov, kar je v bistvu ista cena, po kateri se je prodajal že pred leti.

»Na ekskluzivni lokaciji posredujemo pri prodaji zgodovinsko zaznamovanega objekta, ki še danes po svoji baročni izpostavljenosti in rimskem reliefu predstavlja posebnost na sredi neokrnjene narave, na ravnici, ki se razprostira ob reki Muri. Lokacija objekta ponuja veliko možnosti za razvoj turistične dejavnosti. Okolica omogoča bogato lokalno ponudbo ter naravno in kulturno dediščino. Nepremičnina se nahaja na območju, ki je dostopno z vseh strani in sicer 30 kilometrov od Maribora, 20 kilometrov od Murske Sobote in bližine Avstrije. Za obzidjem stavbe je prostor za velik vrt,« so zapisali v oglasu in priložili simbolično sliko, ki prikazuje možnost obnove objekta.

Vir: Nepremicnine.net

Objekt ni kulturni spomenik

Kot nam je povedal župan občine Apače Andrej Steyer, so se povezali z lastnikom in mu želijo pomagati najti morebitne investitorje.

»Na vse kanale poskušamo pritisniti, če to ne bo šlo, pa bo morala nastopiti občina. To je sedaj prva faza, ampak nekaj bo potrebno narediti, saj je žalostno, da tak dvorec propada,« pravi Steyer in dodaja, da bi objekt že odkupili, če bi bil spomenik državnega pomena, ampak ker ni, bi morala v tem primeru občina sama vlagati v obnovo, kar pa bi bil prevelik zalogaj. 

Pestra zgodovina gradu

Grad je imel skozi zgodovino sicer več imen in lastnikov, pred tem naj bi na mestu gradu stal strelski dvorec, današnja baročna podoba s posestvom pa izvira iz 17. stoletja. Njegova posebnost je okrogel rimski relief iz 2. stoletja, ki predstavlja objeta zakonca, za obzidjem pa se je nekoč raztezal francoski park z eksotičnimi drevesi in sadnim drevjem.

Dunajski veletrgovec s kavo Julius Meinl je postal lastnik gradu v začetku 20. stoletja in ga je imel v svoji lasti vse do leta 1941. Takrat so dvorec zasedli Nemci, Meinl pa je z ženo židovskega porekla zapustil posestvo. Po vojni je dvorec postal last Jugoslavije, kasneje pa je bil v njem kmetijski kombinat.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grozni joža (nepreverjen)

Kako je današnjih 83.000 eurov ,.......enako 220.000 današnjih eurov,....Daj ti mojster kateri pišeš članek,...obrazloži ta tvoj izračun PROSIM !

Starejše novice