Mogočen spomenik kneza Koclja v središču Maribora je že dalj časa poškodovan. Zemljišče, na katerem stoji, bo zdaj mogoče kupiti na dražbi.

Zaradi izterjave več kot 16 tisoč evrov od podjetja Markizet tržne gradnje se je na dražbi znašlo več zemljišč. Med njimi tudi zemljišče ob ulici Kneza Koclja v središču Maribora.

Na spletni dražbi mogoče kupiti stavbno zemljišče trikotne oblike in površine deset kvadratnih metrov, na katerem v naravi stoji spomenik knezu Koclju.

Pravni status kulturnega spomenika, ki stoji na navedeni nepremičnini, ni urejen. V izvršilnem postopku je svojo lastninsko in avtorsko pravico uveljavljal Andrej Grabrovec. 

Zemljišče konec januarja na dražbi

Vrednost nepremičnine je ocenjena na 470 evrov. Pri tem gre le za oceno nepremičnine in ne umetniškega dela, 

Izklicna cena znaša 329 evrov in se povečuje za najmanj deset evrov. 

Na spletni dražbi bo mogoče sodelovati 31. januarja, z začetkom ob 9.00. 

Okolica je posejana z večstanovanjskimi objekti, urejeni so pločniki za pešce in javna razsvetljava. V okolici je več poslovnih nepremičnin različnih namembnosti. 

Skulptura je že dalj časa poškodovana

Spomnimo … Kip stoji na zasebni zemlji v lasti podjetja Markizet TG že od leta 1994. Skulptura je že dalj časa poškodovana, iz podnožja kipa odpadajo kamnite plošče.

Ker spomenik stoji na lokaciji, kjer odpadajoče plošče lahko predstavljajo nevarnost za mimoidoče, je občina posredovala preko inšpekcije Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor. Gradbeni inšpektor je lastnika pozval naj izvedejo nujna vzdrževalna dela ali spomenik odstranijo.

Podjetje Markizet TG je Mestni občini Maribor takrat poslalo namero, da bo zaradi stroškov vzdrževanja skulpturo odstranila.

Ker je spomenik knezu Koclju v zasebni lasti in nima statusa kulturne dediščine, na občini ne morejo posredovati pri njegovi obnovi.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Patrijot (nepreverjen)

Je pa res težko občini ob vseh zapravljenih milijonih davkoplačevalcev kupiti to zemljišče in ga sanirat. Taka sramota sploh ne bi smela prit v javnost, ampak županček se rad sramoti.

Surfeiter (nepreverjen)

Daj, ne sramoti se ... napiše se idijot in ne patrijot ...

In reply to by Patrijot (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

No, končno ... spomenik gre tja, kamor spada ... na smetišče ... oziroma, naj ga vrli, od NoveKBM financirani Gaberi, odpelje v Destrnik, županu Zagorcev, pretepaču lastnih otrok na dvorišče ...

Yayo (nepreverjen)

Župan skrbi samo za svojo okolico ,kar se dogaja čez Dravo ga ne zanima .Govorim o stanovalcih Doma pod Gorco ,katerim grozi ekološka bomba v obliki izgradnje svinjske farme pod njihovimi okni !
https://lokalec.si/novice/video-zelela-spremeniti-namembnost-zemljisca-…

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Kmetijskih površin niso zeleli spremeniti v stavbne, zato so se po vseh zakonih lahko odločili za vzrejo avtohtonih pujskov. Kako bo zdaj fini gospodi smrdelo, pa njih prav nič ne briga. Oink oink

In reply to by Yayo (nepreverjen)

Starejše novice