Nasilje nad ženskami je ena bolj razširjenih in skritih oblik kršitev človekovih pravic. Da bi bilo tega manj, te dni Policijska uprava Maribor s stojnico na Trgu svobode opozarja na še kako prisotno problematiko.

Policijska uprava Maribor v sodelovanju z Varnostnim svetom MOM, Materinskim domom Maribor in Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab Maribor, danes s stojnico v centru mesta, mimoidoče opozarja na problematiko nasilja nad ženskami, ki je v Mariboru še kako prisotna. Boštjan Vogrinec, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor, je za Mariborinfo povedal, da ob mednarodnih dnevih proti nasilju nad ženskami, ki potekajo med 25. novembrom in 10. decembrom, sodelujejo v preventivnih aktivnostih nevladnih organizacij kakor tudi vladnih, so namreč del služb, ki skupaj nastopajo proti vsem oblikam nasilja, tudi nasilja nad ženskami, saj so pogoste žrtve.

Nasilje nad ženskami v Mariboru upada 

"V letih do 2010 so mariborski policisti zaznavali kar velik porast prijav in kasneje tudi obravnavanja kaznivih dejanj nasilja v družini in ostalih prekrškov in drugih oblik nasilja, zadnja leta pa je zaznan minimalni upad," je povedal Vogrinec, ob tem pa dodaja, da je razlog za upad to predvsem v ozaveščanju o tej problematiki in pa v aktivnostih, ki jih izvajajo vse vpletene službe.

Slovenske ženske predolgo ostajajo v nasilnem odnosu

Avtorice knjige Nasilje nad ženskami v Sloveniji ugotavljajo, da ženske v Sloveniji ostajajo v nasilnih odnosih zelo dolgo, odhod iz nasilja pa je dolg proces. Po navadi se za odhod odločijo šele, ko otroci odrastejo ali celo ko zapustijo dom.

"Podoba dobre matere in dobre družine vključuje normo o raznospolnih starših, ki da so potrebni za odraščanje, v katerem se otroci razvijejo v zdrave osebnosti. Dihotomno urejene spolne vloge so še vedno zelo trdo zasidrane v prepričanjih slovenske javnosti, kar priča o tradicionalni spolni družbeni ureditvi, posledice pa so večkratna obremenitev žensk, ki zadostijo pričakovanjem šele takrat, ko so dobre matere, dobre žene in dobre gospodinje, ko so poleg zaposlitve sposobne oskrbovati celotno družino," še med drugim pojasnjujejo avtorice.

Ženske morajo nasilje prijaviti

Vogrinec ob dodaja, da je ključnega pomena, da se žrtve nasilja obrnejo na nekoga, ki mu zaupajo, to so lahko nevladne organizacije ali je to Center za socialno delo, policija ali na katero izmed anonimnih telefonskih številk, kjer najdejo vse potrebne informacije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice