Znani so predlogi za podelitev priznanj in nagrad Mestne občine Maribor za leto 2019. Častni občan bo Erih Tetičkovič.

Tudi letos bo mariborska občina ob prazniku mestne občine podelila priznanji častni občan mesta Maribor in listino mesta Maribora ter nagrado zlati grb mesta Maribor.

Častni občan Erih Tetičkovič

Letošnje priznanje častnega občana bo romalo v roke dr. Eriha Tetičkoviča. Kot je razvidno iz predloga komisije za podelitev priznanj in nagrade, bo Tetičkovič naziv prejel v znak zahvale in spoštovanja za življenjsko delo v medicini, za strokovno, pedagoško, publicistično in znanstveno-raziskovalno delo na področju nevrologije ter za osebni prispevek njegovega dela k ugledu mesta Maribora doma in v mednarodnem prostoru.

Njegova strokovno-karierna pot se je začela 1968, ko je zaključil ptudij na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu in se zaposlil na Oddelku za nevrološke bolezni Splošne bolnišnice Maribor, kjer je ostal do upokojitve leta 2011. Najbolj sej e poglobil v možgansko-žilne bolezni. Z znanstveno monografijo Dopplerjeva sonografija je prvi v Sloveniji oknjižil spoznanja s tega področja. Izdal je tudi knjigo Obvarujmo se možganske kapi, s katero je prepričljivo opozoril na pomen preventive in zgodnje diagnostike ter pravočasnega zdravljenja možgansko-žilnih bolezni. Večino znanstveno-raziskovalnega napora je namenil nevrološkemu ultrazvoku. Kot prvi v Sloveniji je začel razvijati sodobno tridimenzionalno ultrasonografijo v nevrologiji. Mariborski Oddelek za nevrološke bolezni je prav po njegovi zaslugi učni center za to področje.

Živali Eriha Tetičkoviča spremljajo že od malih nog, kot dolgoletni predsednik Društva za zaščito živali Maribor je s petnajstletnim bojem tem koncem uspel priboriti celo novo zavetišče na Teznem. Sam pravi, da nasmeh lahko nariše le nov nasmeh, ljubezen, ki jo daš živali, pa ne osreči le nje, ampak predvsem tistega, ki jo daje. 

Listino mesta Maribora bo prejelo Medobčinsko društvo delovnih invalidov Maribor, nagrado zlati grb mesta Maribora pa Marjan Bačko.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Čestitke vsem izbrancem .

Necastni zlocinec (nepreverjen)

medicinske mafije

Starejše novice