Tudi letos je mariborska občina podelila priznanje častni občan mesta Maribor. Letošnji dobitnik tega najvišjega priznanja mariborske občine bo pisatelj Tone Partljič.

Mariborski mestni svet je na današnji seji obravnaval predloge za podelitev priznanj in nagrad Mestne občine Maribor za leto 2021.

Komisija za priznanja in nagrade je predlagala, da se priznanje častni občan mesta Maribor podeli Tonetu Partljiču - znanemu slovenskemu pisatelju, dramatiku, predmetnemu učitelju, scenaristu, politiku in komediografu.

Kot so zapisali, si Partljič zasluži prejem priznanja »v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju pisanja, literature, in za aktivnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu našega mesta doma v ožjem in širšem prostoru«.

»Maribor je takšen, kakršni so Mariborčani«

»Sem hvaležen in počaščen,« je nagrado za Mariborinfo komentiral Tone Partljič: »Zlasti zato, ker so mi včasih, ko sem kandidiral na volitvah očitali, da se premalo zavzemam za Maribor in sem premalo 'lokal patriota'. Gre za neresnice, pravi Partljič in dodaja, da za koga pa bi se zavzemal, če ne za Maribor. 

»Maribor je takšen, kakršni so Mariborčani,« je še povedal.

Ob tem je spomnil, da so mariborski mestni svetniki lani odvzeli naziv častnega občana Ottokarju Kernstocku, ki mu je namesto podelilo to nagrado leta 1909. »Ni na nas, da popravljamo napake iz preteklosti in upam, da mi čez sto let ne bodo tega priznanja odvzeli,« je dodal Partljič.

V bogati karieri Partljič prejel številna priznanja

Tone Partljič se je rodil v Mariboru, osnovno šolo obiskoval v Pesnici pri Mariboru. Po maturi se je nekaj časa ukvarjal s poučevanjem. Leta 1987 je prevzel umetniško vodstvo Mestnega gledališča ljubljanskega in leta 1991 vodstvo Slovenskega narodnega gledališča Drame Ljubljana. 

Dvanajst let je bil poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Bil je predsednik društva Bralne značke Slovenije in strokovne žirije za nagrado večernica.

Partljič je od leta 1998 častni občan Pesnice, od leta 2009 častni občan Ribnice na Pohorju, je ambasador Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Mariborske knjižnice.

Je prejemnik številnih najvišjih priznanj in nagrad za umetniško ustvarjanje na področju literature in gledališča, med drugimi je leta 2016 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Lani je mariborski župan Tonetu Partljiču ob njegovem 80. rojstnem dnevu predal mestni pečat.

Mestni svet bo podelil še dve nagradi 

Srebrni grb mesta Maribor bo prejela upokojena infektologinja in epidemiologinja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Jelka Reberšek Gorišek »za prispevek pri dvigu zdravstvene kulture v mestu Maribor na področju infektologije in epidemiologije.«

Listino mesta Maribor bo dobil Rdeči križ - območno združenje Maribor »ob 140. obletnici ustanovitve organizacije v našem mestu v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim.«

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Res lep primer mladim ... ozdravljeni kronični alkoholik je postal častni občan mesta z najstarejšo trto na svetu ... sporočilo? Pijte ga Štajerci mladi, omama alkoholna, se kot vidite, splača ... ich drinke beer, ich drinke wein, ich drinke alcohol, jawohl!, jawohl!, ich liebe alcohol ...

Dtt (nepreverjen)

Zikkolino, če je to vse kar znaš povedati o T. P. to pove vekiko o tebi...
Če prav razumem je narobe to, da je ozdravljen?

Zikollino (nepreverjen)

Narobe je to, da ni odkar je ozdravljen nič kaj konkretnega v smeri kulture naredil. Meni osebno njegova dela v času rednega zadevanja ne pomenijo nič, saj takrat človek ni "svoj" ... ne razumem, da lahko nekdo do nezavesti ceni pijanega/nadrogiranega umetnika, medtem, ko npr. si kaznovan če voziš avto pijan ... zato braćo pijmo ga, dok ne pukne zora ... dobimo Prešernove nagrade in 3K €/mesec ...

In reply to by Dtt (nepreverjen)

Mira Novak (nepreverjen)

Zikollino, glede na povsem neprimeren, žaljiv in primitiven komentar glede g.Partljiča bi lahko rekla le, da za vašo stanje žal ni zdravila. Če kdo, si g. Partljič zasluži naziv častnega občana, saj v večini svojih del poroča o Mariboru - predvsem o njegovih malih, a vendar pomembnih ljudeh, ki so oblikovali to mesto. Hvala občini za izbor in najboljše želje g. Partljiču in vsem ljudem dobre volje in srca.

Zikollino (nepreverjen)

Ga. Mira Novak ... v vašem komentarju nič ne preberem o prištevnosti v času dolgoletne alkoholiziranosti g. T.P. ... nič o alkoholnem deliriju, nič o psihični in fizični odvistosti od alkohola i cigaret, nič o trajnih poškodbah jeter, nič o nerealnih predstavah v glavah vseh alkoholikov, nič o lažni samozavesti, nič o težavah tistih, ki so z nim živeli ... in če preberete samo tale moj zadnji post, vam bi moralo biti jasno, da omenjeni gospod za vse našteto ni primeren ... tam, kjer sem delal jaz, si službo izgubil, če si pil ... tale mojster pa Prešernovo nagrado in direktorsko mesto ... narobe svet ... drugače pa, TonePartljič!, vse dobro, da si živ in zdrav ...

In reply to by Mira Novak (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Drugače pa ... ga. Mira ... bi imeli Toneta Partljiča za zeta?

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice