Inštitut Wcycle po izjemnem poletnem odzivu spodbujanja ponovne uporabe v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Urbana zemljina za hrano kot partner v projektu pripravlja nadaljevanje. Tokrat bo poudarek na najhitreje rastoči skupini odpadkov.

Kot so za STA poudarili v inštitutu, je ključni izziv omenjenega projekta predelava bioloških odpadkov, ki nastajajo v mestu, v rodovitno zemljo, ki jo je mogoče uporabiti za pridelavo hrane, pa tudi na javnih zelenih površinah, kjer so urejeni nasadi.

V projektu je doslej nastalo že šest visokih gred na različnih lokacijah po mestu, pod Pekrsko Gorco pa so zrasli mestni vrtovi, na katerih vrtnari 66 najemnikov.

Tudi tokrat bodo občani, ki želijo sodelovati v akciji ponovne uporabe, v zameno za še uporaben predmet prejeli vrečo rodovitne zemlje, ki nastaja v projektu.

V sodelovanju s podjetjem Zeos, prevzemnikom odpadne električne in elektronske opreme, in največjim evropskim konzorcijem za sekundarne surovine EIT RawMaterials posebej spodbujajo vračanje malih električnih gospodinjskih aparatov v procese predelave oz. reciklaže, zato bodo sprejemali tudi gospodinjske aparate, ki so odslužili svojo uporabnost, poroča STA.

Tokratna akcija Zamenjaj in pridelaj bo potekala prihodnji teden od torka do četrtka, znova v kavarni nasproti Doma starejših Danice Vogrinec na Pobrežju. Odsluženo, pa tudi še delujočo električno in elektronsko opremo ter druge še uporabne predmete kot so knjige, igrače, oblačila, tekstil in manjše kosovne stvari, bodo sprejemali med 10. in 18. uro, še poroča STA.

Medtem ko bo električna in elektronska oprema, ki jo bodo zbrali, odšla v predelavo in bodo iz nje nastajali sekundarni materiali, se bo ostalih stvari, ki jih bodo občani prinesli, razveselilo društvo Aktiviraj se, prav tako partner v projektu, ki v mestu na dveh lokacijah, na Partizanski in Gosposki ulici, ponuja že rabljene, a še zmeraj uporabne, le nekoliko predelane zanimive predmete, še poroča STA.

Evropski projekt Urbana zemljina za hrano, ki poteka pod okriljem Urban Innovative Action, povezuje osem partnerjev, poleg Mestne občine Maribor kot vodilnega partnerja, Inštituta Wcycle, društva Aktiviraj se, podjetja Snaga še Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev ter Inštitut za inovacije in podjetništvo, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

kje bi mi popravili vibrator
ta hudič mi je zopet crknil in ne dela

baba od župana (nepreverjen)

temu hudiču zamenjaj baterije

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice