Letos bo potekalo slovensko odprto državno prvenstvo, prihodnje leto pa svetovno prvenstvo v letanju s toplozračnimi baloni. Kje? V Murski Soboti.

Od 27. avgusta do 1. septembra bo v gradu Rakičan in na letališču v Murski Soboti potekalo Slovensko odprto državno prvenstvo Murska Sobota 2019, na katerega je prijavljenih 40 ekip iz 17 držav.

Letošnje tekmovanje je napovednik prihajajočega Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki ga bo Slovenija gostila od 19. do 26. septembra 2020 na isti lokaciji.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni poteka na vsaki dve leti že od leta 1973. Leta 2014 se je odvijalo v Braziliji, 2016 na Japonskem, 2018 v Avstriji, naslednje balonarsko svetovno prvenstvo pa bo potekalo od 19. do 26. septembra 2020 v Sloveniji v Murski Soboti.

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

Več kot 800 udeležencev

Osrednji del dogodka se bo odvijal v gradu Rakičan in na letališču Murska Sobota, priprave pa so se že začele. Kot uvod oziroma neke vrste generalka v svetovno prvenstvo 2020 bo od 27, avgusta do 1. septembra 2019 potekalo Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2019, ki se ga lahko udeležijo tudi ekipe iz tujine.

Na svetovnem prvenstvu bo sodelovalo kar 105 mednarodnih tekmovalnih ekip in 40 udeležencev festivala, tako da pričakujejo 145 balonov. Vključno z ekipami, osebjem tekmovanja, organizatorji in prostovoljci bo na svetovnem prvenstvu sodelovalo več kot 800 ljudi.

»Ponosni smo, da nam je bila, 26 let po zadnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji, zaupana organizacija Svetovnega prvenstva v balonarstvu 2020 v Murski Soboti, ki bo največji balonarski spektakel doslej pri nas. To je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Veseli nas, da bomo že letos gostili 40 ekip domačih in tujih pilotov na Odprtem slovenskem državnem prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni – Murska Sobota 2019, kjer bomo priča novi generaciji mladih, ambicioznih in zagnanih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje,« je o prihajajočem dogodku povedal generalni direktor ROTO Matjaž Pavlinjek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice