Se s težavo neprivezanih psov in pasjih iztrebkov soočamo tudi v Mariboru? Takšne so kazni ...

Vremenska otoplitev je v naravo privabila številne ljudi, s tem pa tudi ljubitelje pasjih ljubljenčkov, ki se sprehajajo po toplem spomladanskem soncu. Po slovesu snega pa se je pojavila težava nepobranih pasjih iztrebkov, ki jih na javnih površinah za svojimi psi puščajo njihovi lastniki.

Še posebno težavo pri tem imajo na Ptuju, opozarja Robert Brkič, vodja Medobčinskega redarstva Skupne občinske uprave v Spodnjem Podravju: »Ne gre za posamezne kupčke pasjih iztrebkov, ki so skriti v grmovju, ampak so z njimi 'posejane' zelenice, otroška igrišča, sprehajalne steze, ulice in trgi.«

Kako je v Mariboru?

Ker nas je zanimalo, če so Mariborčani bolj ozaveščeni pasji sprehajalci, smo se obrnili na Mestno občino Maribor in medobčinsko redarstvo, od koder so nam sporočili, da omenjeno problematiko ureja Odlok o zelenih površinah v MOM, kjer je zapisano, da »je prosto gibanje psov ter puščanje njihovih iztrebkov na območju javnih zelenih površin prepovedano«. Za nadzor je pristojen Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor, globa za takšen prekršek pa znaša 62,59 evrov.

Opozorili so tudi, da občasno izvajajo poostrene nadzore predvsem na problematičnih krajih, a opažajo, da se ljudje v času nadzorov ljudje obnašajo drugače. »V Medobčinskem redarstvu ne beležimo zaznanih in ugotovljenih kršitev v smislu nepobiranja pasjih iztrebkov, kljub temu, da občani opažajo drugače.«

Tako povejo, da zberejo v zadnjih letih na javnih površinah enake količine odpadkov ter da je čistost mesta posledica odgovornega ravnanja z odpadki in dobro opravljenega dela.

Raje v rdeče koše kot pa tiste specializirane

Trenutno je v Mariboru 114 specializiranih košev za pasje iztrebke, opozarjajo pa, da so v preteklem letu nameščali rdeče za mešane komunalne odpadke, med katere pa sodijo tudi pasji iztrebki. Večnamenski koši so ugodnejši tudi s stališča stroškov – teh so v preteklem letu namestili 42 novih, nekaj dodatnih pa bodo tudi letos. Pri lociranju košev upoštevajo tudi želje občanov, saj ti »najbolje poznajo svoje mikro okolje in potrebe po morebitni namestitvi novih košev«. Za nabavo vrečk za pasje koše bodo letos namenili dodatnih 4.500 evrov. Praznjenje košev je predvideno v letnem planu čiščenje mesta, za to pa je zadolženo podjetje Snaga.

Tako pozivajo občane, da za odlaganje pasjih iztrebkov uporabljajo običajne rdeče koše, ki so bili v rabi pred pojavom specializiranih košev. Slednje so pred leti namestili zaradi spodbujanja zavesti, da je v urbanem okolju treba poskrbeti za čisto in zdravo okolje.

»Zdaj smo prepričani, da je ta obveza že zasidrana v zavest lastnikov psov, zato menimo, da je prav, da nabavljamo cenovno ugodnejše koše, ki pa imajo popolnoma enako funkcijo kot specializirani. Prav zaradi tega menimo, da je košev na javnih površinah v Mariboru dovolj.«

Druga zgodba z neprivezanimi psi

Zgodba pa se spremeni, ko se dotaknemo vprašanja spuščenih psov brez nadzora. »Nekoliko drugače je s puščanjem psov brez nadzora, za kar pa vsako leto izvedemo nekaj prekrškovnih postopkov, običajno do deset. To področje ureja tudi Zakon o zaščiti živali, ki pa predvideva dosti višjo kazen za lastnika oziroma vodnika psa, ki psu omogoča prosto gibanje brez nadzora, kazen znaša 200 evrov,« so pojasnili.

V Medobčinskem redarstvu v maju načrtujejo poostrene nadzore, ki jih bodo izvajali tudi skupaj s policijo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice