Pred organizatorji Zlate lisice je še nekaj negotovosti. Snežna kontrola mednarodne smučarske zveze je svojo odločitev o primernosti proge prestavila za 24 ur in bo zeleno ali rdečo luč prižgala opoldne.

Še včeraj dopoldne so na vrhu snežnega stadiona še brneli snežni topovi, progo pa so preizkušali šolarji in rekreativni smučarji. »Ta spodnji del je zelo v redu, tudi snega je dovolj, ni problemov. Zgoraj je pa slabše,« nam je zaupal Davorin Potokar, smučar iz Avstrije Markus Kohler pa je pristavil: »Ni tako zelo dobro, ampak se res trudijo, zares. Delajo s snežnimi topovi in tako ustvarjajo sneg.«

A to za zdaj še ni prepričalo snežnega kontrolorja mednarodne smučarske zveze, ki je svojo odločitev o izvedbi Zlate lisice prestavil za 24 ur. Počakal bo na nove vremenske napovedi, a ni najbolj optimističen.

»Zelo kritično je. Situacija ni takšna, da če bodo vremenoslovci jutri rekli, da se bo mogoče kaj spremenilo, to zame ni dovolj,« je dejal Markus Mayr, snežni kontrolor FIS.

V negotovosti tako ostajajo tudi gostinci in hotelirji, ki bi z odpovedjo ali selitvijo v Kranjsko goro ostali brez številnih gostov. Zgolj smučarske ekipe in tuji novinarji namreč le zaradi Zlate lisice pod Pohorjem ustvarijo 5000 nočitev.

Kako pomembna je tekma svetovnega pokala za prepoznavnost Maribora in Slovenije govori izkušnja direktorice mariborskega zavoda za turizem iz nedavnega turističnega sejma v Zurichu. »Švicarji, ki so nekako smučarsko središče, prepoznajo Slovenijo na podlagi Maribora in na podlagi našega smučarskega središča,« pravi Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Ne glede na negotovost se hotelirji in gostinci s polno paro pripravljajo na prihodnji konec tedna. Premestitev v Kranjsko Goro ali celo odpoved tekmovanja bi pomenila velik šok.

»Odpoved Zlate lisice pomeni za samo mesto, po mojem mnenju, katastrofo. Torej, če dogodek preselimo, vemo, da ostanemo brez gostov in brez Zlate lisice,« opozarja Rajko Valcl, vodja gostinstva v Hotelu Arena.

Za zdaj razprodane sobe Hotela Arena bi ob selitvi ali odpovedi ostale prazne. Zgolj športne ekipe in novinarji zaradi Zlate lisice ustvarijo 5000 nočitev. »Govorimo, seveda, tudi o vseh tistih podpornikih, ki pridejo z določenimi smučarskimi ekipami na samo destinacijo, kar pomeni še večji upad v tem primeru prihodka in pa števila nočitev,« dodaja Urbančič Windischeva.

Za mariborski turizem so vsi športni dogodki z mednarodno udeležbo bistvenega pomena za poslovanje hotelirjev. »Velikokrat se premalo zavedamo tega dejstva. Zlata lisica je vzor in primer dobre prakse izjemnih multiplikativnih učinkov v mestu. Zahvala gre organizatorjem in sponzorjem za ves vložen trud tudi iz naše strani,« dodaja Aleksandra Koželj iz Hotela Draš.

Večina oči pod Pohorjem bo na progo uperjena še vsaj do poldneva, ko bodo organizatorji na podlagi odločitve snežnega kontrolorja razkrili usodo Zlate lisice. Ta je zdaj vse prej kot jasna.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Podnebne spremembe nas bodo prisilile ,da bomo menjali ustaljene navade . Zime ne bodo kot so nekoč bile , letni časi se spreminjajo ....pamet v glavo in ne zapravljajte denar davkoplačevalcev .

Njet (nepreverjen)

Ko je na obzorju zaslužek, takrat pamet odpove.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Neo12346 (nepreverjen)

Samo o denarju ti gre.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Hmmm (nepreverjen)

Mene zanima, zakaj imam za ta komentar dan "like", čeprav ga nikoli nisem prej prebral in ga ne bi niti všečkal po branju? Isto na nekaterih drugih člankih...

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Njet (nepreverjen)

Katastrofa za mesto? Ja, za nekaj prisklednikov, ki bodo ostali brez zaslužka, za večino Mariborčanov, ki nimajo niti za vstopnico da bi si v živo ogledali dogodek, pa ne.

Navijac (nepreverjen)

Zal je res.se pa zrudijo da je kaj v mestu in podpiram
V tem trenutku po mojem so pogoji..mrzlo..snega dovolj in se se dela..vec se ja skoraj ne more naredit....kaj pa bo vreme pokazalo...nekje ga vrue in tudi odpade a trenutno so pogoji po mojem

In reply to by Njet (nepreverjen)

Tinček Kulak (nepreverjen)

če bi organizatorji dali vse od sebe zlata lisica ne bi odpadla
organizatorji so vsega krivi in ne delegat in ne vreme

LudiRudi (nepreverjen)

Kje na svetu imajo smučarijo na 600 metrov višine . Norci rinejo z glavo skozi zid . Res je ,da Lisica prinese denar ,ki ga z sezonskimi kartami nikoli ne bi imeli ,čeprav jo potem selijo . Zavarovalnice in sponzorji pač dajo svoje .

Starejše novice