S tehnološkimi izzivi, ki jih prinaša koronakriza, se soočajo tudi v občinskih in mestnih svetih. V Mestni občini Maribor bi morali za izvedno virtualnih sej spremeniti poslovnik.

David Klobasa, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, se je na družbenem omrežju Facebook pohvalil, da so s tamkajšnjimi občinskimi svetniki izvedli prvo virtualno sejo občinskega sveta, sicer dvanajsto redno sejo. 

»Smo sodobna občinska uprava, ki se je zmožna hitro prilagajati danim kriznim razmeram,« je ob tem še pohvalil svetnike, občinsko upravo in drugim pomagačem pri izpeljavi virtualne seje.

V Listi za pravičnost in razvoj pa medtem bentijo nad mariborskim županom Sašo Arsenovičem, ki ga sprašujejo, zakaj mestni svet Mestne občine Maribor ni zmožen sestave, češ da v drugih občinah redne seje izvajajo s predpisano razdaljo med svetniki.

Arsenovič je sklical 10. dopisno sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor, ki traja od torka, 31. marca, do ponedeljka, 6. aprila, in na kateri mestni svetniki obravnavajo tudi odlok o ukrepih za blaženje posledic nalezljive bolezni covid-19.

Stojan Auer, predsednik Liste za pravičnost in razvoj, je ob tem župana pozval naj v že sklicano dopisno sejo uvrstiti spremembo poslovnika Mestne občine Maribor v členu, ki bo v omogočal izvedbo videokonference.

A težav s prilagajanjem koronakrizi in tehnološkim izzivom, ki jih prinaša, nima le mariborska občina. Kot je v nedavnem pogovoru za Informacijsko točko Europe Direct Pomurje, Televizijo IDEA ter spletne medije Sobotainfo, Mariborinfo in Ptujinfo dejala evropska poslanka Irena Joveva tudi v evropskem parlamentu (še) niso toliko napredni, kot bi si mogoče kdo mislil: »Na izrednem zasedanju smo glasovali tako, da smo si sprintali glasovnico, jo izpolnili in jo potem skenirali oziroma slikali in poslali nazaj. Elektronskega glasovanja še ni.« 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice