V Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjim vodilnim iz Zvona 1 in 2. Tako na predobravnavnem naroku pred več kot letom dni in tudi na današnjem začetku glavne obravnave so zavrnili vse očitke iz obtožnice.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je po več kot letu dni od predobravnavnega naroka danes začela glavna obravnava v sojenju nekdanjim vodilnim v obeh propadlih cerkvenih holdingih Zvon 1 in 2 - Simonu Zdolšku, Mateji Vidnar Stiplošek, Francu Ješovniku in Ljubu Pečetu.

Specializirano državno tožilstvo jim očita zlorabo položaja in pravic v sostorilstvu, a so na predobravnavnem naroku priznanje krivde vsi zavrnili.

V omenjenem primeru gre za zgodbo okoli spornega lastninjenja Luke Zadar, predvsem štirih posojilnih pogodb, ki so 17,5 milijona evrov posojila pri NLB od banke preko obeh Zvonov pripeljali do družbe I.J. Storitve.

Slednja je nekaj let pozneje, ko sta oba holdinga že pristala v stečaju, lastništvo hrvaškega pristanišča vsaj na papirju presenetljivo selila v roke mariborskega podjetnika in taksista Danijela Robnika, mediji pa so takrat ugibali o tem, da je pravi lastnik pravzaprav Peče, poroča STA.

Po prepričanju tožilstva so se obdolženi ob sklenitvi tega posla zavedali, da denar ne bo vrnjen in so tako namerno oškodovali Zvonova. Krumpak je izpostavil, da so bile I.J. Storitve takrat insolventne, posel pa sklenjen brez ustreznih zavarovanj.

Prvoobtoženi odvetnik Ljubo Peče je danes v obširnem zagovoru zatrdil, da ni niti enega dokaza, ki bi potrjeval »konstrukt« tožilstva o domnevni zagotovitvi nedovoljene premoženjske koristi komurkoli, poroča STA. »Dogodki, ki so pod obtožbo, so del običajne in tudi zakonite poslovne prakse in niso v ničemer drugačni od ostalih poslov. Šlo je za biznis, ki ga obtožnica po nepotrebnem inkriminira,« je dejal.

Povedal je, da so bila vsa domnevno sporna ravnanja izvedena s soglasjem in vedenjem večinskih lastnikov Zvonov: »Zvon Ena in Zvon Dva z dejanji, ki so pod obtožbo, nista delala nič drugega kot opravljala svojo osnovno dejavnost.«

Po njegovih besedah v času sklenitve spornega posla ni bilo mogoče sklepati, da bi lahko bil škodljiv. Za njim je tudi Zdolšek pojasnil, da so denar posredovali družbi I.J. Storitve, ker so si od njenih načrtov z Luko Zadar obetali dobiček za Zvonova. Oba sta tudi izpostavila, da je bila I.J. Storitve projektna družba Zvona Ena, s čimer sta zanikala, da bi jo lastniško obvladoval Peče.

Vidnar Stiploškova je spomnila, da so bile gospodarske razmere v letu 2007 drugačne kot danes, takšni posli pa običajni: »Edini meni znani namen posojila je bil vložiti presežna sredstva tja, od koder bo imel Zvon poleg vrnitve posojenega denarja še dobiček.«

Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je prebrala tudi zagovor Ješovnika, ki iz zdravstvenih razlogov danes ni mogel priti na sodišče. Tudi on zanika vse očitke, poroča STA.

Zagovornik prvoobtoženega Silvo Godič je vložil ugovor pravne narave, saj je obtožnica po njegovih trditvah nekonsistentna in kontradiktorna. Kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno leta 2007, tožilstvo pa jih pojasnjuje z dogodki leta 2013, je opozoril.

Tožilec je odvrnil, da so vsi očitki natančno pojasnjeni, obtožnica pa je že prestala ugovorni postopek in je pravnomočna. To je izpostavila tudi sodnica in nadaljevala z dokaznim postopkom.

Ta bo trajal kar nekaj časa, saj je napovedano zaslišanje množice prič. Za naslednjo obravnavo, napovedano 9. maja, jih je vabljenih 13, zatem pa je do sredine junija razpisanih še pet obravnav.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Farani NE duh… (nepreverjen)

crkvena mafija krade faranom ...

LudiRudi (nepreverjen)

Problem je ker ta ista mafija še naprej krade in laže svojim vernikom ,da jim bo Bog povrnil vse kar so izgubili . Halo ?

Starejše novice