Mariborčan Sandi Bitenc dobro ve, kako je bili debel otrok. Zato toliko težje spremlja težave najmlajših z nepravilno prehrano in posledično prekomerno težo.

Neuravnotežena prehrana, sedenje in nizka telesna dejavnost ter tudi premalo spanja so najpogosteje navedeni vzroki za debelost. Pridobivanje telesne teže je zato v največji meri posledica reakcije normalnih ljudi, vendar v nenormalnih razmerah. Eden izmed dejavnikov, ki vpliva na prenajedanje in posledično debelost je oglaševanje hrane, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javni zdravje. 

Na udaru so predvsem otroci

To še dobro ve Mariborčan Sandi Bitenc, ki je bil kot otrok debel, danes pa je strokovnjak za prehrano. "Meni se je to že zgodaj začelo, predebel sem bil v bistvu celo otroštvo, skozi celotno osnovno šolo. In ja, ni najbolj prijetna izkušnja," začne pripoved in v isti sapi nadaljuje: "Bil sem eden izmed dveh debelih otrok v razredu, drugih ni bilo in seveda so se spravljali na naju."

"Pojedel sem vse, kar sem videl"

Shujšal je v srednji šoli, a kot pravi, je odločitev o drugačnem načinu življenja sprejel nekoliko kasneje. Seveda so ga zaradi debelosti zdravniki opozarjali, da bo nekaj treba spremeniti: "Prva reakcija na tisto, ko so zdravniki rekli, da je treba shujšat, je bila ravno kontra. Pojedel sem vse, kar sem videl. Potem pa vseeno nekako začneš razmišljat, da bi bilo smiselno shujšati, starši te malo nagovorijo, ampak tista moja osebna odločitev je prišla šele tam pri dvajsetih letih."

Odločitev, ki je bila povezana s potapljanjem. "To je bila ena športna stvar, v kateri sem bil res dober in enostavno sem potem z njo nadaljeval in nadaljeval," pripoveduje Bitenc. Tako je prišel do spoznanja o pomenu zdrave prehrane in zdravega načina življenja. To mu je pomagalo v tolikšni meri, da se je odločil znanje deliti z drugimi.

Hrana ne sme biti nagrada

Sandi Bitenc zaradi lastne izkušnje še toliko težje spremlja težave otrok z nepravilno prehrano in posledično prekomerno težo: "Res je vse huje in jaz se kar zgrozim, ko se peljem mimo kakšne restavracije s hitro hrano in sta zunaj dva avtobusa otrok. To se mi zdi neprimerno, da s šolo vozimo otroke v jesti v restavracijo s hitro prehrano, pa še najhujše je, da je to nagrada." Kot pravi, hrana namreč ni in ne bi smela biti nagrada:

"Problem nastane v tem, da se bodo enostavno ti otroci, ko bodo odrasli podzavestno začeli nagrajevati vsaki dan, ker bodo imeli to možnost. In kam to pelje?"

To vprašanje so si zastavili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer menijo, da je za zaustavitev otroške debelosti bistveno tudi zmanjšanje izpostavljenosti otrok oglaševanju nezdrave hrane. Omejevanje oglaševanja energijsko bogatih in hranilno revnih živilih otrokom je zato med pomembnejšimi ukrepi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice