Tekstilni inštitut Maribor je bil nekoč gonilna sila tekstilne industrije v Mariboru in njenega razvoja. To je bilo v časih, ko je Maribor slovel kot tekstilno mesto in se ga je celo prijel vzdevek »jugoslovanski Manchester«.

S propadom industrije pa je propad zajel tudi nekoč legendarno stavbo. Tako je stavba Tekstilnega inštituta Maribor v Melju že več let zapuščena. Da stavba propada, je že na prvi pogled jasno številnim mimoidočim. Številna okna so polomljena, vhod je zapečaten, omet odpada, na stopnišču, ki vodi v kletno etažo, kjer je bila nekoč diskoteka, pa so nametani odpadki. Prevladujejo pločevinke alkoholnih pijač, najdemo celo igle.

Tekstilni inštitut je bil ustanovljen leta 1953 in je bil razvojna sila mariborske tekstilne industrije. Zdaj že vrsto let propada.

Ena dražba že neuspešna

Stavba, ki je nekoč bila Mariboru v ponos in je bila ena glavnih sil njegovega razvoja, je zdaj zatočišče za brezdomce in narkomane. S stavbo upravlja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki pa se želi stavbe čim prej »znebiti«, saj je - kot pravijo na ministrstvu - ne potrebujejo.

»Objekt želimo prodati najboljšemu ponudniku. Poskus prodaje objekta na javni dražbi je že bil enkrat izveden, a ni bilo zanimanja za nakup. Dražbo bo ministrstvo ponovilo, saj objekta ne potrebuje,« so za Mariborinfo pojasnili na ministrstvu.

Na stopnišču, ki vodi v kletno etažo, so nametani odpadki alkoholnih pijač. Najdemo tudi igle.

Za stavbo ni skrbel nihče

Za objekt Tekstilnega inštituta Maribor prav tako ni zanimanja s strani javnih zavodov, ki so v pristojnosti šolskega ministrstva. Da je stavba v zelo slabem stanju, priznavajo tudi na ministrstvu.

»Objekt je zapuščen in v zelo slabem stanju, saj vrsto let ni bil primerno vzdrževan,« so še povedali. Od časov Tekstilnega inštituta se v tej stavbi ni dogajalo prav nič. V kletnih prostorih je nekaj časa deloval še lokal oziroma disko klub, a zdaj že vrsto let sameva.

Objekt propada, zrel je več ali manj le še za rušitev.

Bo izbrisana še ena sled zlatih dni Maribora?

Objekt je povsem zapuščen, ministrstvo z njim nima nobenih stroškov. Čeprav se nekdanji inštitut trudijo prodati, je težko verjeti, da bi lahko privabil novega lastnika. Stavba je namreč zrela le še za rušenje. S tem pa bi lahko bila izbrisana še ena sled zlatih dni Maribora.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef46 (nepreverjen)

Stavba tekstilnega inštituta je bila meda last legendarnega Huterja.
Vrnite mu jo z obrazložitvijo, da ste uničili njegovo zapuščino ali bolje rečeno gre za plen zmagovalce v Sloveniji po 2.s.v.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Učitelji su parazite naše lepe države Slovenijeeeeee,,,Samo bi štrajkali nič ne bi delali i imali bi velike peneze na račun nas poštenih državljanof,,,GOTOVI SU GOTOVI SU

goostt (nepreverjen)

Pa se s temi razmetanimi iglami še da šivati ali so pa že zarjavele ??!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Starejše novice