Preverili smo: Cene mariborskih nepremičnin skoraj pol cenejše od ljubljanskih.

Veliko mladih po zaključku šolanja išče stanovanje v Mariboru in okolici. Zadnjič se je na Trgu Leona Štuklja simbolično postavili šotore in opozorili na stanovanjsko problematiko, ki je – poleg zaposlovanja in drugih faktorjev – prav tako neurejena.

Mestna občina Maribor namreč ne izvaja nobenega od ukrepov - subvencije najemnin, poroštva in nižje obrestne mere stanovanjskih kreditov za mlade, različne oblike sobivanja mladih, ki bi mladim olajšale pot do prvega stanovanja.

Po kar nekaj let trajajoči krizi je pri nas oživel nepremičninski trg, saj podatki za leto 2016 kažejo porast prodaje vseh vrst nepremičnin v primerjavi z letom poprej. Prodalo se je namreč 1876 stanovanj, kar je bilo za 20 odstotkov več kot leta 2015, in 974 hiš, kar je za 19 odstotkov več.

Cene nepremičnin v Mariboru in okolici pol nižje od ljubljanskih

Po pregledu trenutnih nepremičnin se v primerjavi s slovensko prestolnico zagotovo bolj izplača živeti v Mariboru, saj so cene skoraj pol nižje. Kvadratni meter stanovanja stane v Mariboru okoli 1500 evrov, medtem ko se v samem centru Ljubljane cena giba nad 3000 evri. Preverili pa smo tudi cene hiš, kjer cena – glede na okolico in kakovost hiše – kvadratnega metra močno niha od približno 500 do 1500 evrov.

Najemnina mariborskega stanovanja

Najemnina garsonjere se giblje okoli 200 do 250 evrov, medtem ko lahko najamete enosobno stanovanje od 250 evrov, seveda brez vključenih stroškov. Cene najemnin za dvosobna in dvoinpolsobna stanovanja pa se dvigajo od 300 evrov. V Ljubljani dobite za takšno ceno komaj garsonjero, za katere pa se cena v centru dviga tudi do 600 evrov. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice