Na Univerzi v Mariboru je danes potekal drugi krog volitev rektorja, ki ga je bilo treba izvoliti po tem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.

Med štirimi kandidati sta se v prvem krogu prejšnji teden najbolje odrezala Zdravko Kačič in Žan Jan Oplotnik, ki sta danes znova pomerila moči. Drugi krog volitev je potekal do 16. ure, po naših informacijah pa so glasovi že prešteti.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Mariborinfo s strani vira blizu Univerze v Mariboru je volitve za rektorja s tesnim izidom dobil redni profesor Zdravko Kačič, ki so ga podprli predvsem študenti in nepedagoški delavci.

Žan Jan Oplotnik pa je po drugi strani uživel močno podporo profesorjev, ki pa ni bila dovolj za zmago. Prav slednjega sta po prvem krogu volitev javno podprla iz boja izpadla kandidata Jernej Turk in Niko Samec.

Informacije Mariborinfo so potrdili na Univerzi v Mariboru, iz katere so nekaj pred 21. uro sporočili, da sta rektorska kandidata dosegla naslednji rezultat:

- Kandidat RED. PROF. DR. ŽAN JAN OPLOTNIK je prejel 48,12 odstotkov.

- Kandidat RED. PROF. DR. ZDRAVKO KAČIČ je prejel 51,88 odstotkov.

Ob tem so še sporočili, da je bila volilna udeležba 75,42-odstotna v skupini visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom in visokošolskih sodelavcev, 6,9-odstotna v skupini študentov in 77,7-odstotna v skupini drugih delavcev.

Spomnimo ...

V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov. Svoj glas je tokrat prvič lahko oddalo nekaj več kot 15.000 ljudi, a imajo njihovi glasovi različno vrednost.

Visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci prispevajo 60 odstotkov glasov, študenti in ostali delavci pa po 20 odstotkov vseh glasov. Za zmago je potrebna absolutna večina glasov. 

Kačič za spodbujanje kulture dialoga akademske vrednosti

Kačič je kot ključne poudarke dela izpostavil spodbujanje kulture dialoga akademske vrednosti, izvajanje osnovnega poslanstva univerze, odgovorno vodenje univerze in skrb za čim boljše delovne pogoje. Poudarek bi dal krepitvi kakovosti izvajanja izobraževalne, znanstvenoraziskovalne, umetniške in strokovne dejavnosti, zagotavljanju ustreznega položaja ter vlogi študentk in študentov pri soodločanju na univerzi. 

»Prizadeval si bom, da bo uresničevanje zastavljenih ciljev potekalo ob nenehnem strpnem in konstruktivnem dialogu vseh deležnikov na univerzi, ob pričakovanju njihovega iskrenega prizadevanja za čim uspešnejše uresničevanje dogovorjenih skupnih ciljev,« je dejal na predstavitvi svoje kandidature.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice