Kar 5.500 kilometrov bo prihodnji mesec prekolesarila Bernarda Jurič, sicer magistra znanosti tehničnega varstva okolja, ki se odpravlja na ekstremno pustolovščino po Avstraliji.

Podajala se je na dirko Indian Pacific Wheel Race, ki pa je bila pred dnevi uradno odpovedana. Razlog je tragična nesreča slovitega ultramaratonskega kolesarja Mika Halla, ki je na lanski dirki v prometni nesreči umrl, na sodišču pa še trajajo postopki v zvezi z odgovornostjo organizatorja dirke.

Dirke torej uradno ne bo, kolesarji pa se bodo vseeno zbrali in se podali vzdolž po peklenski Avstraliji.

»Svojo avstralsko avanturo bom začela 17. marca pod enakimi pogoji, kot velevajo stroga pravila dirke IPWR. Imela bom le lastni GPS sledilec, da me boste na 5.500 kilometrov dolgi poti lahko spremljali,« je odločna 44-letna Bernarda Jurič, ki bo ravno med kolesarsko preizkušnjo po Avstraliji dopolnila 45 let.

Uresničila bo svoj cilj

Bernarda je sicer magistrica znanosti tehničnega varstva okolja, diplomirala pa je na Fakulteti za gradbeništvo v Mariboru. Ptujčanka se z ultramaratonskim kolesarjenjem in tekom na smučeh ukvarja že nekaj let. Ko je bila pred dvema letoma prvič predstavljena posamična dirka po Avstraliji, je ta takoj postala njen cilj.

»Zadala sem si, da bom prekolesarila Avstralijo in potrkala na vrata sydneyjske operne hiše, kjer je tudi cilj te zahtevne preizkušnje,« pripoveduje Ptujčanka.

Ekstremi jo privlačijo

Kolesari že vse življenje, intenzivneje pa zadnjih deset let. “Privlačijo me ekstremi,” pripoveduje neustrašna Štajerka.

Lanskega marca je tako s klasičnimi tekaškimi smučmi pretekla 900 kilometrov od 69. Vzporednika severno od Kusama na Finskem vse do Arktičnega morja. 

»Vmes sem se celo kopala v Arktičnem oceanu,« pravi Juričeva.

S tekaškimi smučmi je dvakrat prečkala Finsko od ruske do švedske meje v razdalji 440 kilometrov. Avgusta 2017 je v Avsriji sama prekolesarila kar 1300 kilometrov. »V enem dnevu sem štirikrat prikolesarila na plato Franz Josef pod Grosglocknerjem. Julija 2016 sem kolesarila tudi preko Laponske na Finskem in Norveškem, skupno 1.800 kilometrov,« še pripoveduje.

Cilji previsoki, da bi jih razumeli

»Imam cilje, ki so velikokrat  previsoki, da bi me lahko vsi moji prijatelji razumeli. Vem, da je mogoče doseči vse, če verjameš vase in si upaš. A le, če te nekaj resnično veseli, če si tega želiš dovolj močno in če si za to pripravljen tudi kaj narediti.«

»Kolesarjenje me navdaja z ljubeznijo do življenja, z blagostanjem v duši in s povezanostjo s samo seboj kot celoto,  stres pa spremeni v nasmešek, kar pomeni, da je zabavno,« pravi Juričeva.

Nevarnosti in težkih pogojev se veseli

»Žene me premagovanje lastnih strahov, preizkušanje lastnih meja in tudi adrenalin. Še posebej bo zanimivo, ko se bom podala s kolesom od zahoda Avstralije proti vzhodu, kjer me bo na poti čakalo precej nevarnosti in težkih pogojev,« pravi 44-letna Ptujčanka.

Presenetljivo, Bernarda se tega občutka veseli.

»Že vidim to neskončno dolgo cesto, rdeče obarvano pokrajino in noro lepe sončne vzhode, že čutim tamkajšnji veter in že vonjam tisto morje ... Veselim se opazovanja južnega križa ponoči, ko bom kolesarila preko dela kontinenta, ki ga svetlobno onesnaženje še ni prizadelo, in vseh tistih noči, ko zaradi utrujenosti ali vznemirjenosti ne bom mogla zaspati,« še pove Juričeva.

Daljše od slovitega RAAM in tudi strožja pravila

Indian Pacific Wheel Race je bila prvič organizirana lansko leto, a po nesreči organizatorja najdaljših in najtežjih kolesarskih dirk po Evropi Mika Halla so jo prekinili.

Bernarda bo s skupno 70 kolesarji iz vsega sveta, med katerimi bo samo 8 žensk, koesarila od Pertha preko Adelaida, Melbourna, Canberre vse do Sydneyja. Gre za eno najtežjih kolesarskih preizkušenj, ki je daljša od slovitega RAAMa v ZDA.

»Nobeden izmed udeležencev ob sebi ne bo imel spremljevalne ekipe. V vsaki situaciji se mora znajti sam,« še pripoveduje Ptujčanka. Vso prtljago bodo morali udeleženci tovoriti na svojem kolesu, prav vse potrebščine, vključno s hrano si lahko kupujejo le v prodajalnah.

Tudi vnaprejšnje rezervacije prenočišč niso dovoljene, vse bo spontano in za vse bo vsak sam. Strogo je prepovedana tudi vožnja v skupini, ki bi jim olajšala preizkušnjo. Podnevi se bo živo srebro dvignilo tudi 48 stopinj Celzija, noči pa so mrzle.

Prva in edina Slovenka

Bernarda Jurič načrtuje, da bo 5.500 kilometrov Avstralije prekolesarila v 24 dneh. V tem času bo povsem odrezana od sveta. Tudi brez družbenih omrežij.

»Želim biti sama s sabo. Spremljali me boste preko GPS, informacije v zvezi z mano bo javljala le predstavnica za stike z javnostjo,« je še povedala za Mariborinfo.

»Bom prva in edina Slovenka na tej poti, poleg mene bo tam  iz Evrope le še danska kolesarka, šest kolesark pa bo iz Avstralije.«

Čaka jo kolesarski užitek

Start dirke bo v kraju Fremantle (v bližini Pertha) v soboto, 17. marca 2018, ob 6.22 po lokalnem času. Start ob 6.22 je v poklon lanskega tragično preminulega Mika Halla, saj se je prometna nesreča zgodila prav ob 6.22.

»Preko organizatorjeve spletne strani in mojega navigacijskega sledilca na kolesu me boste lahko spremljali ves čas moje avstralske kolesarske avanture. Ker verjamem vase, vem, da bo celotna avantura en sam kolesarski užitek!« za konec sporoči Bernarda Jurič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gurman--furman (nepreverjen)

lani je ena povozila krokodila

Starejše novice