Slika je simbolična.
Haloškemu lovcu, ki je nezakonito odstrelil medveda, je inšpektor dodelil dvesto evrov kazni, odvzem trofeje in mesa. Toda pri tem ni ostalo ...

Po odmevnem odstrelu medveda je zadevo prevzel inšpektor za lovstvo, ki je po pogovoru z lovcem zaključil, da si je ta prislužil dvesto evrov kazni, odvzel trofeje in mesa. 

Prav trofeje pa so največji ponos vsakega lovca, zato je kazen odvzema tega simbola lovske časti, glede na to, da je bil medved odstreljen nezakonito, prikladna. 

Kožuh medveda bi tako moral romati v Prirodoslovni muzej Slovenije. Gre na nacionalni muzej, ki je osrednji slovenski muzej na področju naravoslovja. Toda ...

Sledi preobrat, kožuh medveda vendarle v roke žetalske družine

Na Prirodoslovnem muzeju Slovenije so pojasnili, da v skladu z uredbo o zavarovanih in ogroženih živalih živalskih vrst prevzemajo primerke, ki so žrtev nesreče ali protizakonitega odvzema. To torej velja tudi za haloškega medveda. 

Za Ptujinfo so v muzeju so še, da se lahko muzej prevzemu odpove. V takem primeru pa lahko okoljski resor izda dovoljenje zainteresiranim za prevzem. 

»V primeru medveda iz Žetal smo ugodili želji lovske družine, da obdrži kožuh živali, iz katere bo narejen dermoplastični preparat, Prirodoslovni muzej Slovenije pa je prevzel lobanjo medveda,« so za Ptujinfo povedali v muzeju. 

Lovska družina Žetale preobrat potrdila 

Silvo Kores, starešina Lovske družine Žetale, je za Ptujinfo potrdil, da je medved spet v rokah Lovske družine Žetale. Dodal je, da bo medved morda v lovskem domu, lahko pa se vrne tudi v roke lovcu, ki ga je uplenil, kljub temu da je inšpektor predpisal odvzem materialne koristi in trofeje. 

Na inšpektoratu so povedali, da o tem, da je prirodoslovni muzej vrnil trofejo, do danes niso bili obveščeni: »Glede nadaljnjih postopkov s trofejo oziroma o tem, ali jo je Prirodoslovni muzej Slovenije vrnil lovski družini kot ste navedli v vprašanju, na Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo niso seznanjeni, prav jih Prirodoslovni muzej Slovenije o tem ni obvestil.«

Kores je potrdil, da je meso prodala Lovska družina Žetale, kar je sicer standardni postopek, če je žival uplenjena po legalni poti.

Na inšpektoratu za lovstvo so pojasnili, da je lovska družina meso res prodala, vendar prihodek od prodaje ne bo prihodek lovske družine, ampak prihodek države, saj je tako določila inšpekcija odločba. 

»Inšpekcijski postopek s prodajo medvedjega mesa še ni zaključen in še ni pravnomočen,« so še dodali na inšpektoratu za lovstvo. 

Lobanja hranjena v depoju, ki ne dosega minimalnih standardov

Muzej torej, kljub kazni inšpektorja, hrani le lobanjo haloškega medveda. Namenjena bo študijski zbirki za dokumentiranje stanje v naravi in za raziskovalno delo. 

Lobanjo bodo preparirali v dermestidijumu in tako se bodo ohranile vse strukture. Postopek bo trajal še kakšna dva tedna, so povedali v muzeju. Lobanja bo opremljena s podatkom najdišča. 

V muzeju pa so dodali še, da bo lobanja hranjena v depoju v blagovnem središču BTC. Tam razmere ne dosegajo minimalnih standardov hranjena nacionalne dediščine, kar bo tudi lobanja haloškega medveda. 

»Država že tri desetletja obljublja rešitev prostorskih problemov, zgodi pa se nič. Obljube segajo v daljna dvajesta leta prejšnjega stoletja,« še je opozoril Boris Kryštufek iz kustodiata za vretenčarje v muzeju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice