Od Pohorja se je poslovila Zlata lisica, postalo je jasno, da bo smučarski izkupiček precej slabši od lanskega, Terme Maribor pa se s slabo banko pogajajo o predčasni prekinitvi pogodbe o najemu hotelov Arena, Viden in Bolfenk.

Tokratna zimska sezona bo Mariborčanom ostala v grenkem spominu. Izguba na Pohorju je, kar se tiče smučarskega turizma, precejšnja in še tako dober počitniški februar zimske sezone ne bo mogel popraviti. »Vreme je svoje naredilo in stroški iz priprav snega so bili večji glede na to, da sta bili doslej dve večji odjugi in ta teden še tretja. Vse to vpliva na to, da je stroškov več, kot bi bilo potrebno,« nam pojasni Andrej Verlič, koordinator pri Marpromu. 

Kolikšna bo izguba Verlič ni želel razkriti, a direktor Marproma Bernard Majhenič je za Večer izjavil, da so že zdaj ustvarili za 350.000 evrov izgube.

Vreme Pohorcem ni šlo na roko, svoje je pristavilo tudi slovo Zlate lisice. »Dejstvo je, da so mnogi razumeli prestavitev Zlate lisice zaradi premalo snega kot novico, da ni snega na Mariborskem in Areškem Pohorju. To preprosto ni držalo. Ni bilo pogojev za izvedbo tekme v dolini, tako na Mariborskem in na Areškem pohorju pa je bila kvalitetna smuka in v tem trenutku je še vedno odprtih preko 20 kilometrov urejenih prog, čeprav je zunaj 15, 16 stopinj,« še dodaja išče Verlič.

Po slovesu Zlate lisice še umik Term Maribor

Zdaj naj bi smučarski turizem na Mariborskem Pohorju udaril še umik Term Maribor iz hotelov Arena, Videc in Bolfenk. A po besedah Verliča, Marprom v tej zimski sezoni od Term Maribor ni imel veliko:

»Hoteli na Mariborskem Pohorju, na samih smučiščih so manj zasedeni, kot bi si mi želeli in kot je bilo običajno pozimi doslej. To posredno in neposredno vpliva na naš rezultat. Prodamo bistveno manj kart za smučarje, ki naj bi bili v hotelih in to je posledično naš izpad.«

»Mislim, da ni bilo dobro, da so sploh vzeli te hotele v najem. Najemništvo ali pa lastništvo hotelov, ki so na smučiščih, terja poseben aranžma, posebno prizadevanje za pravočasno promocijo zimske sezone,« še pristavi Verlič.

Kakšna bo usoda treh hotelov?

V hotelih ni smučarjev, posledično tudi proge samevajo. Izpad je na obeh straneh in čeprav umik Term Maribor še ni uraden, si turistični delavci že želijo resnejšega najemnika ali lastnika hotelov.

»Ključnega pomena je iskanje novega najemojemalca ali novega lastnika. Zagotovo si želimo vsi v mestu Maribor in v destinaciji štajerske regije, da je oseba, ki bo vzela v najem ali lastniško prevzela, oseba, ki si želi razvoja destinacije. Vsi bi si želeli, da je to nekdo, ki je lokalno vezan, ker bo veliko bolj srčno pristopil,« komentira Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Ostali hoteli dobro zasedeni, brez Zlate lisice celo rast

V Mariboru sicer hotelirji nimajo težav z zasedenostjo namestitvenih kapacitet. »Terme Maribor imajo rezultate nočitev višje in boljše kot lansko leto, je pa res, da je prodanih manj smučarskih paketov in več termalnih paketov oziroma paketov vezanih na nesmučanje,«  pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Podobna slika je tudi pri malih hotelirjih: »Kljub temu, da Zlate lisice ni bilo, imajo v bistvu namestitvene kapacitete popolnjene kot lansko leto, kar pomeni, da če bi gledali brez Zlate lisice, bi to pomenilo 5-odstotno rast.« A ob teh številkah na eni in na drugi strani vse bolj postaja jasno, da brez povezovanja in medsebojnega spoštovanja med ponudniki v prihodnje ne bo šlo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice