Za štiričlansko družino Štefan iz Janževe Gore v Selnici ob Dravi je pred tedni zasijal žarek upanja. Še nedolgo nazaj so imeli le skromno kopalnico in poljsko stranišče, a danes je situacija že precej drugačna.

A prenove ni deležna zgolj kopalnica, potekajo tudi dela v ostalih prostorih, do hiše pa lahko zdaj dostopajo s pomočjo makedamske ceste, o kateri so pred tem le sanjali. Ko smo jih obiskali prvič, smo se morali namreč do njih sprehoditi peš. Tokrat je bilo drugače.

»Razlika je ogromna. Ko sem sam prvič prišel sem, sem moral iti peš po hribu. Minilo je nekaj tednov in smo se tako mi, kot vi, do sem pripeljali z avtomobili. Uredili smo začasno cesto, ki Danijelu omogoča, da se pripelje povsem do praga svoje hiše,« pravi vodja akcije Edis Jašarević.

»Presrečni smo«

Še bolj kot ceste pa so si pri Štefanovih želeli, da jim ne bi bilo treba uporabljati poljskega stranišča. 

»Glede kopalnice in novega stranišča lahko samo rečem, da so se ljudje izjemno odzvali in poskrbeli za izjemno spremembo. Tega so najbolj veseli Danijel in njegova družina,« pravi Edis, presrečni Danijel Štefan, ki je komaj zadrževal solze sreče, pa dodaja, da »je situacija zdaj sto in ena. Veste, kakšno je bilo stanje prej, in vidite, kako je zdaj. To je nekaj neverjetnega. Presrečni smo.«

Ureditev nove kopalnice in stranišča je bila šele začetek. Prenove bodo v prihodnje deležni tudi drugi prostori. 

»Najprej se bo prestavila kuhinja, nato pa otroška soba. Zdaj namreč še vedno spimo vsi skupaj, a otroka rasteta in potrebujeta svojo sobo. Ne bo šlo drugače. Toda počasi, prostor za prostorom. Nikamor se ne mudi,« pravi Danijel.

Na pomoč čaka še 33 družin

Vse to pa ne bi bilo možno brez donatorjev. Nekateri pomagajo z materialom, drugi finančno, spet tretji z delom. 

»Ljudje seveda pomagajo vsak po svojih močeh. Nekateri donirajo oblačila, drugi hrano, spet tretji finančno. So tudi takšni, ki pridejo in pomagajo pri fizičnih opravilih,« pravi Ermina Pačavar, partnerka Edisa, ki deluje v sklopu društva Mi Trbovci za Slovenijo.

V solzah pa je danes eno takšnih donacij prejela Danijelova partnerka Katarina. Nanjo so se spomnili nekdanji sošolci, zbrali denar in ji ga poklonili.

Kot pravi Ermina, ko s svojim delom poskrbijo ravno za takšne trenutke sreče, vedo, da njihovo delo ni zaman. Še več, to jim daje dodatno motivacijo. 

»Odziv ljudi je nekaj neverjetnega. To je tisto, kar nam daje moč in dodaten zagon, da še naprej pomagamo. Najlepše je videti hvaležnost ljudi, ko jim pomagaš«.

Pomoči pa ni potrebna samo Danijelova družina. Kot pravi Ermina, na različno pomoč čaka kar 33 družin, ki jim bodo poskušali pomagati po svojih najboljših močeh.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

imajo svojo hisi in jamrajo,fuj ,sram jih je lahko

Starejše novice