Slika je simbolična (foto: Nigrad).
V Mariboru se danes veselimo že tretje snežne pošiljke v zadnjih dneh. Zaradi tega je mariborska zimska služba že v polnem zagonu. Za zdaj so porabili že več kot 300 ton soli in 100 kubičnih metrov peska.

Za zimsko vzdrževanje na območju Maribora tudi letošnjo zimsko sezono skrbi komunalno podjetje Nigrad, kjer so pred začetkom izvajanja zimske službe 15. novembra poudarili, da so na zimo dobro pripravljeni.

Nigradove enote, ki so v stalni pripravljenosti, pričnejo s pluženjem, ko na glavnih cestah zapade do deset centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov.

Zimska sezona na slovenskih cestah sicer uradno traja do 15. marca, enote mariborske zimske službe pa so prvo letošnjo večjo akcijo posipa in pluženja cest izvedle komaj v ponedeljek, 16. januarja, ob 2. uri.

Takrat je Nigrad na teren poslal 15 lastnih vozil, ki se jim je pridružilo tudi 18 vozil podizvajalcev, ter deset skupin za ročno čiščenje prehodov in avtobusnih postajališč. Skupno so v akciji porabili približno 160 ton soli, 70 kubičnih metrov mešanice in 50 kubičnih metrov peska.

Pločnike so čistili s 13 stroji, ki so porabili 17 ton soli, parkovne površine pa posipavali z dvema traktorjema, so sporočili iz Javnega holdinga Maribor.

Druga večja akcija je nato sledila že dan kasneje, v torek, 17. januarja, ko je bilo ob 19. uri zaradi obilnega sneženja aktiviranih 15 Nigradovih vozil in 18 vozil podizvajalcev, ki so v višje ležečih cestah izvajali pluženje, na nižje ležečih pa širjenje vozišča in posip.

Skupno so takrat porabili približno 160 ton soli, 65 kubičnih metrov mešanice in 50 kubičnih metrov peska. Prav tako je potekalo čiščenje pločnikov s skupno 13 stroji, ki so porabili 17 ton soli. Hkrati je deset skupin izvajalo še ročno čiščenje javnih površin.

Odgovorni za čiščenje 730 kilometrov cest in 392 kilometrov pločnikov

Nigrad na območju Mestne občine Maribor skupaj s kooperanti in podizvajalci izvaja zimsko službo na naslednjih površinah:

Označba cest s snežnimi koli: 193 kilometrov
Deponije za ročni posip: 134
Ceste in ulice: 730,51 kilometra
Pločniki: 392,77 kilometra
Avtobusna postajališča: 446
Stopnišča: 66
Parkirišča: 15 kvadratnih kilometrov
Parkirna mesta: 1,8 kvadratnega kilometra (modra cona), 35,8 kvadratnega kilometra (bela cona)
Večji mostovi in nadvozi: 8
Večja križišča: 69
Prehodi za pešce: 948

Nigrad pa pri tem izvaja pluženje in posipavanje cest v skladu s prioritetno lestvico.

Vir: Nigrad

Za letošnjo zimsko sezono zagotovili 1,4 milijona evrov

Četudi so se v zadnjem času podražili agregati za posip, sol in naftni derivati, so na Mestni občini Maribor za aktualno zimsko sezono v proračunu zagotovili 1,4 milijona evrov, medtem ko je bilo v lanski sezoni realizacije za natanko 1.392.801 evra.

»Če pa bo snežnih padavin več, kot jih je bilo v lanski zimi, pa bomo primorani zagotoviti dodatna sredstva,« je novembra poudarila Suzana Fras, vodja Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rq (nepreverjen)

jah, pločnike čistijo 3 dni po prvem sneženju. do tačas pa plavajmo?

JBT (nepreverjen)

Dejansko stanje zimskih služb lahko poslušate na reporter Milan zimska služba. Vse je res .

Starejše novice