Je Noč čarovnic res le še eden izmed praznih potrošniških praznikov, ki z našo kulturo, tradicijo in običaji nima ničesar skupnega?

(Fl)etno spodbuja spoznavanje, ohranjanje in zavedanje naravne in kulturne dediščine naše domovine, organizatorji delavnic pa se ob 31. oktobru, ko se v zadnjih desetletjih z Zahoda tudi k nam seli praznovanje imenovano »Halloween« oziroma Noč čarovnic, sprašujemo o njegovem izvoru in s čim vse je povezan.

Od kod izvira Noč čarovnic?

Različni zgodovinski viri navajajo, da Noč čarovnic izvira iz keltskega praznika Samhain. V noči z 31. oktobra na 1. november so se keltska plemena poslavljala od poletja in pripravljala na začetek dolge, hladne in temne zime. Verjetno so prav zaradi temačnosti, mrkosti in neprijaznosti zimskega časa tega povezovali s smrtjo in z nadnaravnimi močmi.

Začetek lahko iščemo tudi v krščanskem izročilu praznika vseh svetih, ki ga praznujemo 1. novembra. Ljudstva in religije so si različne, a imajo podobne običaje, zato moramo biti pri iskanju izvora praznikov pazljivi.

Raziskovanje običajev, mitov in znanj

Da Noč čarovnic ne bo le nesmiselno šemljenje, čarovniški ples in sladkanje s strašljivimi prigrizki, Zavod MARS Maribor skupaj z Zavarovalnico SAVA pripravlja dan raziskovanj različnih običajev, mitov in znanj za vse in vsakršne družine. Posebej v ta namen so pripravili tudi Javni poziv za izvirna literarna in likovna dela na temo Od kod izvira noč čarovnic?

Izbrana prispela dela bodo razstavili na dogodku. Vabijo pa tudi, da ljudje pobrskajo po starih receptih in jim pošiljajo take slastne za jedi iz buč, ki jih bodo pridno zbirali in sestavili v brošurico, ki jo bo za prostovoljni prispevek moč dobiti na dogodku. 

Spoznavanje Morane, slovanske boginje smrti, z izdelovanjem velike lutke, dolbenje buč in pomen njihovega razpostavljanja, kulinarična delavnica jedi iz buč, pa zelišča, zeliščarstvo in s tem povezano čarovništvo – kdo so bile čarovnice, kaj so počele, zakaj so jih preganjali in o čarovniških procesih, spoznavanje run, tarota ter ples ob zakurjenem kresu. Skupaj s strokovnjaki in z izkušenimi pedagogi raziskujejo v skupnosti za skupnost.

Program: Vetrinjski dvor, 27. oktober

10.00–13.00

Morana, slovanska boginja smrti – Izdelovanje večje instalacije lutke Morane iz naravnih materialov

Obredno okraševanje dvorišča – scenska ureditev prizorišča

15.00–19.00

Od kod izvira Noč čarovnic? – razstava likovnih in literarnih del javnega poziva, Zavod MARS Maribor

Čarovniški procesi, male zanimivosti za velike radovedneže – razstava o procesih čarovništva v Mariboru in nasploh

Pobeg v zgodovino čarovništva – raziskovalna kreativna delavnica, projekt Escape, INTERREG V-A Slovenija – Madžarska 2014–2020 ZVKDS Slovenije, z dipl. ing. Barbaro Lečnik

Zdravilna in čudobajna moč zelišč – delavnica o rabi in pomenu zelišč ter priprava mošnjička zelišč za odganjanje skrbi, z Manjo Weingerl, Herbessa

Častimo prednike – dolbenje in rezljanje buč, Zavod MARS Maribor

Take slastne iz buč – kulinarična delavnica, Zavod MARS Maribor

Obredne poslikave – simbolne poslikave z naravno glino, Zavod MARS Maribor

Tarot za vsak dan, med prehodi svetov – pogled v tarot karte s Petro Božič Blagajac

Rune, starodavne šepetalke skrivnosti – pogled v rune z Andrejko Ravnjak

Ples teme in svetlobe – plesno rajanje ob ognju s plesno koreografinjo in pedagoginjo Mojco Kasjak

Dogodek organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Zavarovalnico SAVA, Mestno občino Maribor, Narodnim domom Maribor in Klubom Wetrinsky.

O projektu (fl)etno: Spodbujanje spoznavanja, ohranjanja in zavedanja naravne in kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin

(Fl)etno je prijetno družinsko spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin. S tem razvijajo spoštovanje in zavedanje o pomembnosti teh. 

V sobotnih dogodkih spomladi in jeseni skozi ustno izročilo in slovstvo, različne uprizoritve, predstavitve ter razstave raziskujejo živo kulturno dediščino. Obiskovalce in obiskovalke povabijo v rokodelske delavnice, k predstavitvam obrti, prikazom ljudskih šeg in navad, h glasbenim, gledališkim ter k plesnim uprizoritvam in igram. 

V jezikovnem prenosu ljudskega izročila skozi petje, pripovedovanje, mitologijo ter skozi različne aktivnosti spoznavajo zgodovino in svoje okolje. Vsebine dogodkov predstavljajo in interpretirajo strokovnjaki, rokodelci in pedagogi iz različnih področij.

Spoznavanje korenin je pomembno za narodovo in posameznikovo identiteto, za nadaljnjo rast in razvoj. Namenjeno je družinam, posameznikom in skupinam. 

O Zavodu MARS Maribor

Raziskujejo, uvajajo in prikazujejo nove pristope predajanja znanj širši skupnosti, predvsem otrokom in mladim, ki jih želijo motivirati k lastni aktivnosti, izraznosti, ustvarjalnosti ter razvoju socialnih veščin in samozavesti. Neformalno jih vodijo k oblikovanju pozitivnega odnosa do kulturnega, umetniškega in znanstvenega delovanja ter jih učijo ekološko naravnanih tehnik in metod.

Namen njihovega delovanja je na sproščen način širiti ter predajati znanja iz različnih področij, naravoslovja, družboslovja, umetnosti in kulture, pripravljati in izvajati celovite in vsebinsko zaokrožene programe ter tako zagotavljati trajnejše zadovoljevanje kulturnih potreb za uporabnike, krepiti programe, ki se sistematično posvečajo kulturni vzgoji in vključujejo mlade ustvarjalce, še posebej deficitarnih kulturnih praks, ki se izvajajo v manjšem obsegu. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice