Grossmann se vrača na polno. Polnokrven in polnoleten. Letos v znamenju Freddyja Kruegerja. Na 18. festivalsko edicijo namreč prihajata častna gosta Robert Englund in Jack Sholder. 

Kot že zadnji dve festivalski izdaji tudi letošnjo pričenjamo v Ormožu v soboto, 9. julija, nato pa se eden najbolj zanimivih filmskih festivalov v tem delu Evrope, posvečen žanrskemu filmu, 12. julija seli v izvorno mesto - Ljutomer.

Letošnja filmska bira prinaša pet celovečercev, ki se bodo potegovali za glavno nagrado Hudi maček, sedem glasbenih dokumentarcev, potegovali se bodo za Hrupnega mačka, 25 kratkih filmov pa bo razvrščenih v dve sekciji: Slakov hudi maček in Méliès d'argent.

Poleg tega bo nanesel še 18 aktualnih žanrskih filmov izven tekmovalnega programa, retrospektivo korejskega žanrskega filma, retrospektivi, posvečeni glavnima gostoma ter Začarani kino s programom za otroke in mladino

Letos v Ljutomer prihaja vrsta zanimivih gostov, najbolj pa se veselimo obeh častnih, igralca Roberta Englunda in režiserja Jacka Sholderja.

Robert Englund je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma. Freddyja lahko mirno postavimo ob bok klasičnim filmskim pošastim, kot sta fantom iz opere ali Frankensteinova pošast.

Postal je globalni pop kulturni fenomen. Nočno moro v ulici brestov (1984) je leta 2021 ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njene »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.«

Englund je poleg tega igral še v več kot 70 celovečercih in več televizijskih serijah, trenutno pa ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things.

Jack Sholder se je med velikane žanrskega filma vpisal že s prvencem Alone in the Dark (1982), v katerem blestijo Jack Palance, Donald Pleasence in Martin Landau.

Sledilo je prvo in najbolj transgresivno nadaljevanje v filmski seriji o Freddyju Kruegerju, Maščevanje v Ulici Brestov (1985). S svojim najbolj znanim filmom Skrivač (The Hidden, 1987) pa je poskrbel za enega najbolj edinstvenih spojev znanstvene fantastike in policijskega trilerja.

Obema gostoma bomo posvetili filmske retrospektive, z njima opravili javne razgovore in jima na zaključni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Jack Sholder bo tudi predsedoval žiriji za najboljši celovečerni film.

Filmski program bo postregel še s posebnim poklonom stoti obletnici filma Nosferatu.

Bogat spremljevalni program in delavnice

Poleg filmskega programa pa se letos vračamo tudi z bogatim spremljevalnim programom in delavnicami, na katerih udeleženci pridobivajo znanja, ki jih je v Sloveniji težko pridobiti, in ustvarjalnimi delavnicami za otroke – Zombarije, na katerih se bodo urili v izdelovanju stripa, risanju, poslikavah mask, poslušali zgodbe … in se pripravljali na znamenito zombi povorko.

Foto: Facebook Grossmann fantastic film & wine festival

Ljutomer bo z 18. Grossmannom dobil Prleški pločnik slavnih, na katerem bo zasijalo deset zvezd z imeni slavnih, ki so obiskali Ljutomer (Fritz Lang, Roger Corman, Ruggero Deodato, José Mojica Marins, Sir Christopher Lee, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Franco Nero, Udo Kier, Gary Sherman), 11 pa bomo razgrnili Robertu Englundu, ki bo slovesnosti, 12. julija, tudi prisostvoval.

Letos predstavljamo posebni spremljevalni zabavni program pod skupnim naslovom Nočna mora v Ulici trte. Tam vas pričakujejo 1. Grossmannov fantastični dvoboj - vinarji proti kraft pivovarjem.

V vsem svojem sijaju se na ulice Ljutomera vrača tudi znameniti Marš zombijev, ki jo bo letos pospremil Zombi marching band (Pihalni orkester Ljutomer, ki letos praznuje 100 let). Pa to še sploh ni vse!

Torej vabljeni na 18. izdajo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina! 

Kjer so tudi nočne more ... zabavne.

Komentarji (0)

Starejše novice