Danes zvečer se nam obeta spektakularen pojav, najdaljši popolni lunin mrk v tem stoletju! Zemljina spremljevalka bo tudi zanimivo obarvana, v Mariboru se pripravlja tudi skupinski ogled.

Obeta se nam še posebno dolgotrajen mrk. Luna bo namreč prešla skozi središče umbre, zemljine sence. Do pojava pride, ko se Sonce, Zemlja in Luna poravnajo, kar pomeni, da dogodek spominja na popolni Sončni mrk, le da bo tokrat Zemlja zakrila Sonce, zato bo celotna Luna zasenčena v umbri.

Luna bo od 21.30 do 23.13 popolnoma zastrta, delno zatemnjenje pa bo v Mariboru vidno od 20.25 do 00.19.

Krvavo rdeča Luna

Med popolnim Luninim mrkom se Luna obarva rdeče, saj se večina sončne svetlobe, ki se odbija na Lunini površini, lomi zaradi zemeljske atmosfere. Pojav je podoben rdečim sončnim zahodom in vzhodom.

Če boste torej na eni izmed omenjenih lokacij, bodite posebej pozorni, saj takšnega Luninega mrka ne bo več mogoče videti vse do 22. stoletja.

Opazovanje v Mariboru

Društvo Orion skupaj z oddelkom za geografijo organizira javno in brezplačno opazovanje večernega neba. Na ploščadi pred Filozofsko fakulteto bo nastavljenih več teleskopov, opazovanje pa bo tudi vodeno in z razlago. V Mariboru pa se poleg klasičnega, obeta tudi prav posebno opazovanje.

Rafting klub Maribor namreč prireja spust po Dravi v času popolnega Luninega mrka. Zbor vseh zainteresiranih je načrtovan ob 20. uri ob Drava Centru, nato pa se bo večerna aktivnost pričela odvijati uro kasneje pri Ribiškem domu Ruše.

Start spusta je predviden ob 22. uri, njegov pristanek pa pri Drava centru okoli polnoči, kjer bo udeležence čakal tudi taborni ogenj in okrepčilo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice