Da se največji projekti izpeljujejo v volilnem letu je znano dejstvo. A letos megalomanske projekte načrtujejo številni štajerski župani. Jih bodo izpeljali?

Jeseni se nam obeta vroč volilni boj za županske stolčke po vsej državi. V želji po ohranitvi ali povečanju podpore pa lokalne oblasti v predvolilnem letu vladanja svojim občanom rade podelijo bolj ali manj sladke volilne bonbončke.

Na Štajerskem in tudi drugod po državi župani načrtujejo precej megalomanskih načrtov, za katere v prvi treh letih županovanja očitno ni bilo dovolj močnega motiva. V Mariboru se bo tako kmalu začela odvijati 5,5-milijonska obnova Ljudskega vrta, v Rogaški Slatini je župan predstavil idejo o steklenem razglednem stolpu, ki bi postal celo najvišja stavba v državi, v Celju bi gradili 505-metrski viseči most, ob Velenjskem jezeru pa bi s podporo občine britanski investitor gradil hotel na vodi, ki spominja na sanjske Maldive.

Obnova Ljudskega vrta – Rešitev ali le lepotni popravek za volivce?

Mariborski župan Andrej Fištravec je dokončno obnovo Ljudskega vrta napovedoval že v svoji predvolilni kampanji, a je v svojem mandatu vse do zadnjega ni uspel realizirati. Pred zadnjim letom svojega mandata na čelu Maribora pa je podal predlog o 2,5-milijonski prenovi stare tribune Ljudskega vrta. Burna razprava v mestnem svetu je dvigovala prah po vsem Mariboru do te mere, da so svetniki ob ugotovitvi, da sta dobra dva milijona za obnovo veliko premalo, za prenovo Ljudskega vrta namenili kar 5,5-milijonov evrov.

Ob smelem načrtu se v javnosti pojavljajo kritike, da gre za obnovo na silo, ki propadajoče stare tribune ne bo obnovila, ampak le olepšala. Dobršen del investicije bo šel za ureditev prostorov pod južno in severno tribuno, okoli 300.000 evrov pa za menjavo dotrajane zelenice. Stare tribune ne bodo rušili, ampak bo - po mnenju številnih - dočakala le lepotne popravke.

Na stari tribuni bodo nameščeni novi sedeži, dogradila se bo VIP tribuna, prostori za novinarje, sanitarije in tunel pod tribunami. Izgled tribune bo ostal enak, kapaciteta pa se bo celo zmanjšala.

Na to problematiko je v nedavnem pogovoru za Mariborinfo opozoril nekdanji župan Alojz Križman. Med drugim je dejal, da Ljudski vrt potrebuje novo tribuno, ne dragih lepotnih popravkov: »Sem proti tej rešitvi, ki jo zdaj nameravajo narediti z zahodno tribuno, ker ta rešitev ni dobra in menim, da bi bilo potrebno to tribuno enostavno podreti in postaviti objekt, ki bo spet v funkciji naslednjih 50 let.«

Nori načrti v Rogaški Slatini - zgraditi želijo najvišjo stavbo v Sloveniji

Na samem začetku volilnega leta je na seji občinskega sveta župan Rogaške Slatine Branko Kidrič predstavil megalomanski načrt razglednega stolpa, s katerim bi njegova občina pridobila veliko znamenitost.

V Rogaški Slatini načrtujejo 106 metrov visok razgledni stolp, ki bi celo postal najvišja stavba v Sloveniji. Na vrhu stolpa načrtujejo kar dvonadstropno razgledišče s kavarno in teraso na prostem.

S tem projektom želijo tamkajšnji kraje le še utrditi med turistično najbolj razvitimi kraji v Sloveniji, pravij. Stolp bi nosil ime Kristal, stavba pa bi imela na vrhu dvonadstropno razgledišče asimetrične oblike iz povečini steklenih materialov. To v Rogaški Slatini nikakor ni naključje. Asociacija na kristal je jasna, saj ima ta pomembno, več kot 90-letno vlogo v gospodarskem razvoju Rogaške Slatine.

Okvirna ocenjena vrednost projekta na podlagi idejne zasnove znaša 2,1 milijona evrov, po izdelani idejni zasnovi pa občina pristopa k pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta, v okviru katerega bodo tudi občani in zainteresirana javnost lahko podala razmišljanja in pripombe.

Bodo na Velenjskem jezeru zrasli butični Maldivi?

Britanskemu filmskemu producentu Kentu Walwinu so se porodili smeli načrti za Velenjsko jezero. Njegova ideja, ki jo jasno podpira tudi Mestna občina Velenje, je, da bi Velenje postalo prvo mesto v Sloveniji s hotelom na vodi. Vložek britanskih investitorjev naj bi znašal več kot 10 milijonov evrov, Mestna občina Velenje pa je z njimi že podpisala sporazum, da bo pomagala pri pridobitvi vseh ustreznih soglasij in dovoljenj.

Na jezeru želijo zgraditi 35 turističnih hišk, ki naj bi po načrtih britanskega investitorja plavale na jezeru in dajale vtis butičnih Maldivov. Mestna občina Velenje ob tem snuje tudi prireditveni prostor in oder, ki bi že dodatno podkrepil turistični potencial jezera.

Velikopotezni tudi v Celju: Zgradili bi 505-metrski viseči most

V začetku letošnjega leta je na seji celjskega mestnega sveta velikopotezni načrt predstavil tamkajšnji župan Bojan Šrot. Med grajskim in Miklavškim hribom nameravajo zgraditi kar 505-metrski viseči most, ki bi povezal staro mestno jedro s Starim gradom.

Projekt je ocenjen na 3,3 milijone evrov, na celjski občini pa računajo na javno-zasebno partnerstvo. Projekt želijo prijaviti tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture. Z visečim mostom in ureditvijo doživljajske poti želijo turistom ponuditi pot mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti po starem mestnem jedru, do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari grad.

Po idejni zasnovi, ki jo je predstavil arhitekt Nande Korpnik, bi viseča konstrukcija mostu tehtala kar 60 ton. Most bo jeklen, sestavljen pa iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri sodil med najdaljše mostove tibetanskega stila na svetu.

Milijonski večnamenski center v Bohovi

Najdlje med vsemi omenjenimi projekti je projekt večnamenskega centra v Bohovi, za katerega je občina Hoče – Slivnica namenila malo manj kot milijon evrov. V njem bodo svoje prostore dobili člani PGD Bohova, druga društva in civilna zaščita.

Tudi drugod čutijo volilno vročico

Ne samo na Štajerskem, tudi drugod po državi se skozi odmevne projekte čuti bližina lokalnih volitev. Eden najbolj odmevnih je megalomanski projekt koprske občine, ki želi na vrhu Markovca postaviti dvigalo in stolp z imenom Capo Grande. Stolp želijo zgraditi na zemljišču Milana Mandariča, s katerim do dogovora o prodaji še niso prišli. Popovič je nedavno zatrdil, da bo denar za prvo fazo projekta zagotovila občina, za drugo pa iščejo zasebnega investitorja.

V volilnem letu bo zaključen tudi soboški projekt Vrata v Pomurje, kjer bo ob tamkajšnjem gramoznem jezeru Kamenšnica stal paviljon Expano, ki je Slovenijo zastopal na mednarodnem sejmu Expano v Milanu. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice