Foto: Mediaspeed
Mariborska občina je korak bližje gradnji nove ogrevalne tekmovalne atletske dvorane s tribunami na Taboru, saj je podpisala pogodbo za izdelavo njene projektne dokumentacije. Gradbena dela bodo v prvi fazi stala 2,4 milijona, pričela pa bi se naj jeseni.

Mestna občina Maribor želi na pobudo atletskih športnih društev v športnem parku Tabor zgraditi ogrevalno tekmovalno atletsko dvorano s tribunami.

Objekt bi umestili ob obstoječi atletski stezi na Atletskem stadionu Poljane v Mariboru.

S tem bi zagotovili nujno potrebne prostore za izvedbo programa Atletske zveze Slovenije in tekmovanj pod okriljem Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo v Mariboru potekal prihodnje leto.

Tako rekoč gre za večnamensko pokrito kondicijsko dvorano, s čimer se omogoči izvajanje priprav športnikov raznih profilov v vremensko neugodnih pogojih.

Občina želi urediti 200-metrsko ovalno krožno stezo s štirimi stezami, znotraj ovalnih stez pa osem stez za tek na 60 metrov in 60 metrov z ovirami, skok v daljino, troskok v daljino, skok v višino, suvanje krogle in skok s palico.

Podobnih dvoran v Podravju in državi primanjkuje

Na Mestni občini Maribor razlagajo, da takšnih dvoran primanjkuje, ne le v Podravju, temveč tudi širše, saj je po njihovih pojasnilih edina primerljiva dvorana z 200-metrskim ovalom v Češči vasi pri Novem mestu.

V Slovenski Bistrici je kondicijska dvorana, kjer pa ni krožne steze.

»Ta dvorana tudi ob siceršnji utesnjenosti ne omogoča kakovostnih treningov na razdaljah daljših od 60 metrov, prav tako ni možnosti treninga v štafetnih tekih, za organizacijo tekmovanja pa je neustrezna,« razlagajo na mariborski občini. 

V Mariboru deluje več atletskih klubov, ki v zimskem času zaradi neustreznih pogojev nimajo možnosti treninga tehničnih disciplin. Med drugim v Atletskem klubu Poljane Maribor v tem trenutku pod vodstvom trenerjev vadi in trenira 200 športnikov različnih starosti.

»Ker atletika v Mariboru nima strehe nad glavo, trening v obdobju štirih mesecev, torej med novembrom in februarjem, prilagajajo, marsikaj pa v pripravah na novo sezono izpustijo, saj za to ni ustreznih pogojev in razmer,« razlagajo na občini.

Umestitev nove dvorane ob obstoječi atletski stadion (vir: Mestna občina Maribor).

Zraven športnih površin bo urejena tudi vsa potrebna infrastruktura

Dvorana bo omogočala trenažni proces tudi ostalim športnim panogam v Mariboru v času pripravljalnega obdobja.

»Pri tem je potrebno poudariti, da je možno povezovanje atletike in drugih športnih panog, saj je atletika bazični šport in pomeni osnovo za izboljšanje gibalnih sposobnosti in kvalitetno gibanje v drugih športnih panogah,« so jasni na mariborski občini.

Dvorana bo namenjena ogrevanju in pripravi športnikov prvenstveno za domača in mednarodna tekmovanja oziroma na njihov nastop, hkrati pa bodo v sklopu dvorane uredili tudi garderobe, sanitarije in spremljevalne prostore, na primer za sodniške ekipe, merilno ekipo, zdravstveno osebje in podobno.

»S primerno dvorano se lahko omogoči povsem nova branža tudi v okviru mariborskega turizma, saj je takšna kapaciteta zanimiva ne le za slovenski trg, temveč tudi za evropski trg, saj bo prispevala k prepoznavnosti Maribora in okolice,« dodajajo na Mestni občini Maribor.

Vir: Mestna občina Maribor

V načrtu tudi investicija v rekonstrukcijo tribune 

Občina namerava zgraditi ogrevano vadbeno dvorano za atlete in zunanje uporabnike ter v sklopu dvorane še pokrito tribuno.

Na območju obstoječe tribune dopuščajo rekonstrukcijo, čeravno na občini razlagajo, da sedanja tribuna ni prava tribuna, temveč le nasutje.

»Z rekonstrukcijo bi dobili dvostransko tribuno in nujno potrebne prostore pod samo tribuno,« dodajajo na občini.

Vir: Mestna občina Maribor

Gradbena dela se bodo po načrtih začela jeseni

Občina želi zgraditi objekt atletske ogrevalne dvorane po fazah. V prvi fazi bi funkcionalno zaključili enoto s šestimi programi za tek na 60 metrov in progo za daljinski skok, poleg tega pa tudi spremljajoči servisni program in pokrito tribuno za okoli 850 gledalcev.

Prva faza bi naj stala 2,4 milijona evrov, pri čemer na občini razlagajo, da še nimajo zaprte finančne konstrukcije, prizadevajo pa si pridobiti sredstva financiranja s strani države.

V drugi fazi bi pa nato širili in dogradili atletsko dvorano s šeststezno 200-metrsko krožno tekalno stezo.

»Gradbena, obrtna in inštalacijska dela dela bi lahko pričeli izvajati v jesenskih mesecih,« razlagajo na občini.

Pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja še izdelava dokumentacije

Mariborska občina je v januarju razpisala javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za atletsko ogrevalno stezo z rekonstrukcijo obstoječe tribune projektiranja, ki pa ga je v aprilu zaključila in z izvajalcem uspešno podpisala pogodbo.

Gre za ljubljanski arhitekturni biro LAB Arhitekti, ki bo v treh mesecih za 134 tisočakov izdelal vso projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, torej za gradnjo atletske ogrevalne steze, rekonstrukcijo obstoječe tribune in obnove okolice objekta. 

Hkrati mora izvajalcev izdelati geodetski načrt, tehnično poročilo, študijo požarne varnosti, oceno zvočne izolacije in tudi pridobiti presojo vplivov na okolje. 

Vir: Mestna občina Maribor

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice