Skupina občanov občine Hoče - Slivnica bo v prihodnjih dneh na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti ozidoma zakonitosti občinskega odloka, ki je temelj za morebitno Magnino zemljišče v Hočah.

Nova pobuda za ustavno presojo bo že druga izpod rok Bojana Požarja, ki je skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, prvo pobudo za oceno ustavnosti zakona, na sodišče podal že 30. maja.

Takratna pobuda je zahtevala oceno o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče - Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Po besedah Matoza država s tem zakonom »multinacionalko postavlja v vsem privilegiran položaj«, lastnikom zemljišč in nepremičnin v okolici pa s tem vdira v lastnisko pravico.

Pobudo sta z Matozem vložila v imenu treh kmetov z območja Hoč, ki so neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in v Požarjevem imenu, ki je lastnik nepremičnine v občini Hoče - Slivnica.

Pobuda za presojo ustavnosti oziroma zakonitosti občinskega odloka

»Tokratna pobuda pa govori o zakonitosti občinskega odloka, ki je temelj za morebitno Magnino zemljišče v Hočah,« je danes za STA povedal Požar.

V manj kot mesecu dni bo to druga pobuda, povezana z načrti Magne, ki bo romala na ustavno sodišče. Kot ob tem navaja Požar, je ustavno sodišče doslej že razveljavilo več različnih občinskih odlokov, ki so bili sprejeti na enak ali podoben način kot ta, med drugim tudi po skrajšanjem postopku.

Župan občine Hoče - Slivnica v tem vidi miniranje projekta

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak z napovedano novo pobudo za ustavno presojo in njeno vsebino še ni seznanjen. Je pa za STA danes v luči vseh postopkov dejal, da če nekdo ni konstruktiven in mu ni dovolj odgovor, ampak se odloči za nek upravni postopek zato, da bi miniral projekt, lahko zavleče postopke in s tem odvrne investitorja. Investitor pa po njegovih besedah ima drugo možno lokacijo in bo v vsakem primeru na to drugo lokacijo šel, če ne bo v nekem doglednem času zadeva urejena v Sloveniji. »Bodo pač šli na Madžarsko,« na koncu doda Soršak.

Ob tem je spomnil na kmeta s Ptuja, zaradi katerega v preteklosti ni bila zgrajena železnica skozi Ptuj, ampak je bila skozi Maribor, čeprav je bil v tistem času Ptuj za Maribor veliko mesto, danes pa je obratno. Tako bo v primeru, da Magna ne bo zgradila tovarne v Hočah, nekdo nosil moralno odgovornost, opozarja Soršak, ki projekt izgradnje Magnine tovarne v Hočah »stoodstotno podpira«. Ob tem izpostavlja napredek, ki ga lahko naložbe, kot je Magnina, prinesejo ne le lokalnemu okolju, ampak tudi celotni državi.

Sicer pa so po njegovih informacijah načeloma dogovori s kmeti glede zemljišč vsi zaključeni, odprt je le še en spor, ki je povezan z dedovanjem v konkretnem primeru. Ko bo vse urejeno, bodo kmeti hkrati podpisali prodajno in nakupno pogodbo, napoveduje Soršak.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice