Palfinger je pridobil novo lakirnico.

Danes smo si ogledali novonastalo lakirnico v avstrijskem podjetju Palfinger, ki je pred časom težko pridobival nekdaj Snagino zemljišče, sedaj pa je uspel nastati 2500–3000 kvadratnih metrov velik namenski objekt.

Investicija v prihodnost

Investicija je tako znašala 5,8 milijonov evrov, vendar pa direktor mariborskega Palfingerja Michael Steiner pojasnil, da »gre za investicijo v prihodnost, saj se s tem odpirajo nove poslovne možnosti«. Meni, da je bila pri več strankah težava v tem, da niso izpolnjevali tega kriterija, zato je marsikateri posel padel v vodo. Velika pomanjkljivost se je kazala v tem, da podjetje, ki proizvaja tako velike dele, vseeno ne more stranki dobaviti polakiranih delov.  

K temu je dodal, da je odločitev za lakirnico padla že pred dvema letoma, glavni razlog pa je bila dobra lokacija z visokimi standardi in dobrimi delavci. Tako so morali zadostiti vse okoljevarstvene pogoje, pridobiti gradbeno dovoljenje, upoštevati predpise Evropske Unije, da so se lahko lotili same gradnje, ki pa jo je avstrijski proizvajalec hidravličnih dvigal financiral izključno s svojimi sredstvi.

Nova delovna mesta

Lakirnica omogoča nanašanje več različnih vrst lakov, šlo pa bo za lakiranje večjih delov. Koliko delavcev še bodo zaposlili še ni jasno, vendar pa so že od začetka leta zaposlili 46 novih sodelavcev, a še iščejo naprej.

Okolju nevarno?

Glede okolja je komentiral, da naj bi ta lakirnica imela nižje vplive kot pri drugih lakirnicah, saj lahko vodo ponovno koristijo; poseben lak, ki je namenjen tudi ponovni uporabi, pa vsebuje zelo malo topil, zato so neprimerljivi z recimo avtomobilskimi laki. Lakiralo pa se bo tudi manjše število kosov, kar naj bi bilo boljše za okolje.

Večjih težav pri gradnji ni bilo, arhitekt pa je razkazal lakirnico in objasnil njeno funkcionalnost. Steiner je še dodal: »Pri Palfingerju je že v izhodišču šlo za izpolnjevanje visokih standardov, zato nismo imeli težav pri pridobivanju dovoljenj«. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice