Metalka Commerce ima z Vinagom v Mariboru velike načrte. Čeprav se ljubljanska družba primarno ukvarja z nepremičninami, se tudi vinarskega posla loteva resno.

Več kot tri leta neuspešnih dražb je moralo miniti, da je Vinag, ki je v stečaju od spomladi leta 2014, dobil novega lastnika. Premoženje Vinaga, za katerega je Metalka Commerce odštela milijon evrov, poleg stare kleti v središču mesta vključuje novo klet v Košakih ter vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini v skupni velikosti 55 hektarjev.

Novi lastniki so po prevzemu lastništva pristopili k obdelavi vinogradov, kar so v večini že zaključili. Aktivnosti usmerjajo v ureditev nove kleti v Košakih, kjer bi potekala tako predelava kot polnjenje vina. Za usposobitev kleti v Košakih, obdelave vinogradov in trgatve načrtujejo, da bodo letos namenili do 300.000 evrov.

Za ureditev stare kleti milijonski vložek

Kot je na ogledu kleti v središču mesta povedal direktor družbe Franci Ziherl želijo staro klet odprti predvsem za javnost in v turistične namene. »Tako velika klet v tako lepem mestu si zasluži, da predstavlja vina celotne Slovenije, ne samo štajerske regije. Seveda pa je poudarek na štajerski regiji,« je dejal. Še preden bodo lahko staro klet v središču Maribora odprli za javnost, bo morala biti deležna temeljite prenove.

»Za samo klet bo zagotovo milijonski vložek,« je poudaril Ziherl, a o številki še ne more govoriti, saj v družbi nimajo še ne vsebine, ne popisa del.

»Klet je zelo velika in potrebno je dobiti kulturno varstvena soglasja, smernice, dobiti arhitekta, ki si bo upal stopiti v tako zahteven projekt in najti vsebino,« je poudaril in dodal, da si želijo slišati tudi pobude s strani občine ali zavoda za turizem.

Mariborčan zagotovo na mizi

Z vstopom v Vinagove škornje bodo ustanovili novo podjetje, ki se bo imenovalo Vinag in katerega dejavnost bo povezana izključno z vinogradništvom. To podjetje bo nato prevzelo blagovne znamke, vinograde in ostalo, kar je povezano z vinogradništvom.

Po ustanovitvi novega podjetja v prvi fazi načrtujejo, da bi zaposlili vsaj pet ljudi, ki bi skrbeli za vinograde. Za letos na podlagi preteklih letin računajo, da bodo pridelali okrog 350.000 litrov vina. V kolikor bodo po pregledu sodov uspeli usposobiti klet, jih bodo lahko kletarili, sicer pa bodo grozdje letos samo prodali.

Na začetku se želijo usmeriti predvsem v slovenski trg. »Šele v drugi fazi pride v poštev tujina in visokokakovostna vina,« je povedal Ziherl ob ogledu stare kleti, ki je v slabem stanju. »Vse je treba iz tal na novo zgraditi, a Mariborčan bo zagotovo na mizi,« je dejal, a izrazil obžalovanje, da jim v njihovo last ni uspelo pridobiti arhivske zbirke, ki je bila prodana na posebni dražbi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbcan (nepreverjen)

Srecno vsakomur, ki mestu prinasa dodano vrednost!

Danvid (nepreverjen)

Zakaj pa so vam hrvat vinograde v kosakah na crno urejali,to mi povejte?
Inspekcja?delo na crno?

Starejše novice