Domovi za starejše lahko od danes naprej znova sprejemajo nove oskrbovance, a večina tega zaradi nejasnih navodil pristojnega ministrstva za zdaj še ni storila. Številni oskrbovanci kljub sprostitvam ukrepov še vedno niso dočakali obiska svojcev.

V mariborskem Domu pod gorco je trenutno deset praznih postelj. A kljub temu da za enoposteljne sobe veljajo večletne čakalne vrste, danes še niso sprejeli novih stanovalcev. 

Razlog za to so po njihovem mnenju nejasna navodila, ki jih od ministrstva za delo družino in socialne zadeve dobivajo pozno.

»Ja, ali izvemo iz medijev, ali pa so suhoparno napisana navodila, na hitro. Se mi zdi, da se tudi premalo upošteva tudi nas,« pravi direktor Doma pod Gorco Gregor Žigon.

Gregor Žigon, direktor Doma pod Gorco

Ministrstvo zahteva 'sive cone', a prostora v domovih za starejše ni

Domovi za starejše so se lahko šele danes usklajevali z regijskimi koordinatorji, ki bodo preverili tudi ali lahko domovi zagotovijo t. i. sive cone, kjer bi namestili nove stanovalce in za določen čas spremljali njihovo zdravstveno stanje. 

»Postelj prostih za sive cone enostavno ni in to je največja kolizija interesov, kako zagotoviti sive cone. To za nas pomeni hkrati rezervacijo 30 ali 40 postelj na mesec,« dodaja direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič.

Okuženi stanovalci v bolnišnice in ne v domove

Ob sivih conah je zaradi prostorske stiske v domovih za starejše težko vzpostaviti tudi rdeče cone, ki so namenjene za oskrbovance z okužbo.

»Pa tudi se nam zdi, da ni pravično. Stanovalec, ki je okužen, bi moral biti v neki varni, distancirani enoti, ali je to bolnišnica ali kakšna koli druga ustanova,« meni Žigon.

Številni še vedno niso dočakali obiska svojcev

Obiski za zdaj še vedno potekajo le po predhodni najavi in ob lepem vremenu na prostem. Po vsakem obisku pa mize in stole razkužujejo. A pozornosti svojcev so bili v zadnjih tednih večinoma deležni le eni in isti stanovalci.

»Veliko je takih, ki tudi po dveh mesecih nimajo obiska in za katere smo tukaj njihovi svojci, njihovi prijatelji, njihovi otroci, če hočete, mi tisti, ki delamo v domu za starejše.«

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor

Danice letos (še) niso prečrtali

Največji slovenski dom za starejše je v zadnjih letih postal prepoznaven predvsem po velikem medgeneracijskem praznovanju Danica, ki je v letošnjem letu še niso povsem odpisali

»Zato, da dokažemo, kako je potrebno spoštovati starost, kako je potrebno spoštovati življenje in vanj vnašati neke etične norme. Mi bomo Danico vsekakor speljali, bilo pa bi preveč provokativno in neodgovorno, če bi jo speljali takoj zdaj ob omilitvi ukrepov,« razlaga Slavič in dodaja, da trenutno razmišljajo o organizaciji prireditve jeseni, ko bi lahko bila epidemiološka slika še ugodnejša.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice