Spletna stran Car Throttle je opazila formulo mariborskih študentov ter jo uvrstila na seznam najlepše oblikovanih enosedih dirkalnikov.

Spletna stran Car Throttle je ena največjih skupnosti namenjena vsem avtomobilskim entuziastom in ima svoj sedež v Londonu ter New Yorku. Stran, ki ima več kot 100 milijona mesečnih obiskovalcev spletne strani, pet milijonov sledilcev na Facebooku, 1,2 milijona naročnikov na YouTubu je prav te dni dala posebno priznanje in pohvalo tudi mariborskim študentom, ki ustvarjajo formulo.

Sestavili seznam štirinajstih najlepših enosedih dirkalnikov

Kot so zapisali v uvodu, so enosedi dirkalniki že od nekdaj pomemben del motošporta in so nas vedno navduševali s svojim izgledom.

Študentji mariborske Fakultete za strojništvo so se s svojo formulo GPE16 – “JLo” znašli na 4. mestu, na seznamu pa so se znašli še dirkalniki kot so Lotus 72 in 98T, Brawn BGP 001, McLaren M23, te poznajo predvsem ljubitelji Formule 1 saj je nekaj od naštetih avtov s svojimi vozniki postalo tudi svetovnih prvakov. Na seznamu pa se je pojavil tudi Maserati 8CTF, CRG Black Star Kart in še drugi legendarni dirkalniki.

Načrti za letos

Formula študentov je sicer iz lanske sezone 2015/2016. Z novim študijskim letom pa se oblikuje nova ekipa, ki bo sestavila novo formulo. "V četrtek imamo uvodno predavanje, naslednji teden bomo nove člane razdelili po sektorjih, kjer bodo delali in razvijali nove ideje nato pa se začne oblikovanje letošnjega koncepta, razvoj in na koncu tudi tekmovanje," nam je zaupal vodja projekta za leto 2017 Klemen Pongračič, ki pri izdelavi formule sicer sodeluje že štiri leta.

Ekipa za to leto načrtuje izboljšanje v organizaciji ekipe ter zanesljivosti dirkalnika. Šli so nazaj na atmosferski motor, izboljšati pa želijo izkoristek v primerjavi s predlanskim. Na novo bodo oblikovali vso aerodinamiko, izboljšali podvozje in delali na telemetriji med vozečim dirkalnikom in stacionarno postajo.

Pohvala je vedno dobra motivacija

Vodja ekipe Klemen Pongračič je ob tem še dejal: "Uvrstitve na takšen seznam smo izredno veseli. Vedno je lepo videti, da nas kdo pohvali in vidi trud, ki ga vlagamo v naš razvoj formule, ob enem pa je to še dodatna motivacija za nadaljnjo delo."

Aerodinamika pred izgledom

Aerodinamika je pri oblikovanju vsakega avta bistvenega pomena. Ne le da zmanjša porabo goriva, ampak s pravilno oblikovanim aerodinamičnim avtomobilom vozniki lažje in hitreje dosegajo večje hitrost, kar je izredno pomembno predvsem v motošportu. Na zračni koeficient pri avtomobilu vplivajo vsi deli avtomobila od oblike nosu, kolesa, stranska ogledala, zato so oblikovalci na ta račun izredno previdni, kar pa na koncu velikokrat vpliva na izgled avtomobila. Seveda pa se vsi oblikovalci kljub temu trudijo, da ima avto na koncu privlačno obliko, ki pritegne poglede.

"Pri oblikovanju dirkalnika je ključnega pomena aerodinamika, zato izgled dirkalnika pogosto trpi na ta račun. Da nam je uspelo narediti aerodinamičen avto, ki poleg tega še dobro izgleda, je za nas velik uspeh," nam je še povedal Klemen. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice