Danes poteka mednarodna konferenca Spoštovanje preteklosti za blaginjo prihodnosti v Mednarodnem raziskovalnem centru v Mariboru.

Danes se je ob 11. uri pričela mednarodna konferenca ob ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne, ki se nahaja v Melju v Mariboru, z naslovom »Spoštovanje preteklosti za blaginjo prihodnosti«. Od leta 2010, ko je ruski veleposlanik dal idejo o ureditvi muzeja vojnih ujetnikov, je minilo sedem let, od takrat pa se je porodilo veliko novih idej, prav tako pa se je prišlo poklonit veliko pomembnih ljudi iz Rusije.

V stavbi nekdanjega koncentracijskega taborišča

Muzej se nahaja v stavbi nekdanjega koncentracijskega taborišča za sovjetske vojne ujetnike Stalag XVIII, v katerem je od septembra 1941 do marca 1942 zaradi nečloveških življenjskih razmer in lakote umrlo več kot pet tisoč vojnih ujetnikov iz Sovjetske zveze.

Tako je bil namen današnje konference združevanje prizadevanj predstavnikov širše mednarodne skupnosti za ohranjanje zgodovinske resnice o dogodkih druge svetovne vojne in njenih naukov v duhu prispevanja krepitve miru in sodelovanja med narodi in državami.

Konference so se udeležili vodilni zgodovinarji, raziskovalci, kulturni delavci, predstavniki javnih organizacij, študentje in mladi znanstveniki iz Slovenije, Rusije in drugih evropskih držav.

»Poravnati dolg do preteklosti«

Najprej je nagovoril zbrane veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji doktor Doku Gapurovič Zavgajev, nato pa je sledil še pozdravni govor župana Mestne občine Maribor Andreja Fištravca, ki je predtem tudi položil venec.

»Po koncu druge svetovne vojne je Maribor bil začetek velikega področja, kjer so se ovijale zadnje vojne operacije druge svetovne vojne na tem delu Evrope,« je pričel župan in dodal, da je zaradi mejnosti in lege Maribor bil deležen še dodatnih bremen: »Vse skupaj se je začelo leta 1941, ko je ta del – od tukaj, kjer smo sedaj, in južneje – imelo veliko zgodovino in koncentracijsko taborišče. Žal je bil ta del zgodovine v mestu zamolčan.«

Zato župan meni, da moramo na času primeren način poravnati dolg do preteklosti. »Takšna oblika spomina, kot se bo razvila tukaj« je po njegovem mnenju primeren korak, da ne pozabimo na grozote, ki so se zgodile, a ne zato, da bi »klicali duhove zla in vojne na površje, ampak ravno obratno – zato, da se kaj takega v zgodovini človeštva ne bi ponovilo«.

Tako s prikazali tudi video posnetek Victorie Kljukine iz Latvije, pravnukinje vojaka Rdeče armade Petra Danilova, ki je umrl v koncentracijskem taborišču za sovjetske vojne ujetnike, s tem pa pokazali posledice, ki jih takratna dejanja puščajo še danes.

Najvišje kulturno priznanje občine Maribor arhitektu Tomažu Kanclerju

Za idejni koncept Mednarodnega raziskovalnega centra – muzeja 2. svetovne vojne, ki se nahaja v stavbi nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča za sovjetske vojne ujetnike,  je arhitekt in nekdanji podžupan Maribora Tomaž Kancler prejel tudi najvišje kulturno priznanje občine Maribor.

»A ravno iz osvetlitve grozot, ki so bile, moremo in lahko in bomo črpali moč za krepitev lastne človečnosti, ki bo vedno znova omogočala, da najdemo način skupnega življenja,« je še dodal župan.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef46 (nepreverjen)

Žalost na žalost. Nič pa ne omenjate stalaga v Šterntalu, je zelo blizu Maribora. Ni bilo več vojne, stalag Šterntal pa je še vedno deloval. Da ne spregledate, pri Igu zaradi varnosti partizani pobili Cigane ali Rome, kot jim po novem pravimo. Halo, bo župan obiskal kdaj Kidričevo in odkril spominsko ploščo mučenikom svobode.

Starejše novice