Mariborski mestni svet je v ponedeljek na seji v prvi obravnavi načeloma soglašal s podaljšanjem časa plačljivega parkiranja v mestu, ni pa se strinjal s skrajšanim postopkom potrjevanja sprememb.

Do prihodnje seje naj bi občinski odlok sicer še nekoliko popravili, poroča STA. Mestne svetnike je namreč med drugim zmotilo tudi, da naj bi bilo po novem plačilo parkirnine možno za najmanj eno uro.

Trenutno je treba na večini parkirnih mest v središču Maribora parkirnino plačevati ob delovnikih med 8. in 17. uro, le na Lentu so parkirna mesta plačljiva do 20. ure. V soboto je parkiranje brezplačno.

Če bodo spremembe občinskega odloka potrjene, bo na vseh parkiriščih v beli coni obvezno plačilo parkirnine v delovnih dneh od 7. do 20. ure ter ob sobotah od 7. do 13. ure. V nedeljo naj bi parkiranje ostalo brezplačno.

Odločno proti podaljšanju časa plačljivega parkiranja so bili predstavniki Liste Franca Kanglerja-NLS in Liste župana Andreja Fištravca. Prepričani so namreč, da bi bilo tako življenja v središču mesta še manj.

Župan Saša Arsenovič je na tovrstne pomisleke odgovoril; »Če ne bi verjel v predlagane ukrepe, se kot lastnik restavracij in hotela v centru mesta ne bi odločil zanje.«

Tudi nekatere druge svetniške skupine so podvomile, da bodo načrtovane spremembe ljudi res spodbudile k pogostejši uporabi javnega potniškega prometa. Pred uvedbo podaljšanega časa plačljivega parkiranja bi bilo po njihovem mnenju treba najprej poskrbeti za boljše avtobusne povezave in parkirišča na obrobju mesta.

Celo v koalicijskih strankah so ocenili, da je podaljšanje plačljivega parkiranja ob delovnih dneh vse do 20. ure pretirano.

»Treba je najti neko zlato sredino. Mogoče je treba prej okrepiti redarsko službo in kaznovalno politiko do tistih, ki parkirajo na zelenicah,« je dejal mestni svetnik NSi Bernard Memon.

Spremembe odloka o občinskih cestah so sprva nameravali sprejemati po skrajšanem postopku, a so se mestni svetniki raje odločili za običajen, torej dvofazni postopek. Predlagane spremembe bi torej morali potrditi še na eni od prihodnjih sej, v drugi obravnavi.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Maribor je mrtvo mesto ob 18 uri ko zadnji dijaki gredo na bus . In še pljunek na redarje ,ki opravljajo nadzor parkirnih listkov njim bi morali ukiniti delovno mesto ,saj to lahko počnejo upokojenci za malico .

Starejše novice