Četudi nam zima še ne kaže zob, pa že občutimo velika temperaturna nihanja, medtem ko se okoliš ovija v gosto meglo. 

Tako je lahko zjutraj termometer blizu ledišča, čez dan nas pri višjih temperaturah preseneti dež in mokro vozišče, dnevi pa so vse krajši s slabšo vidljivostjo. Dodatna težava pa je še listje in pesek na vozišču, zaradi česar vozniki ne smejo podcenjevati voznih razmer.

Pri tem je treba upoštevati zmogljivost pnevmatik in zavorno pot pri določeni hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo ter uporabo določenih luči.

Najbolj ogroženi pešci

V tem času pa so še posebej ogroženi pešci, opozarjajo policisti Policijske uprave Celje. 

»Zato naj pešci poskrbijo, da bodo v prometu vidni, nosijo svetla oblačila, uporabljajo kresničke ali odsevne trakove, cesto prečkajo na označenih prehodih za pešce, hodijo po pločnikih, če ti obstajajo, sicer pa ob levem robu vozišča v smeri hoje, in seveda upoštevajo cestnoprometne predpise.«

Seveda pa je pomembno, da za varnost tako enih kot drugih poskrbijo tudi vozniki.

»Zato za voznike velja, da pešcem, če se da, odstopijo prednost, vožnjo prilagodijo razmeram na voziščih in dosledno upoštevajo omejitve. Še posebna previdnost naj velja v okolici šol, vrtcev in nasploh naselij. Izven naselij je priporočljiva vožnja po sredini voznega pasu, saj se na ta način zmanjša možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču,« še pojasnjujejo policisti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice