Občina beguncev ni želela, država jih je namestila k zasebnikom

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Občina beguncev ni želela, država jih je namestila k zasebnikom

Namestitve beguncev v Mariboru znova burijo duhove. Država jih je namestila v zasebna stanovanja in ne v objekte, ki so v lasti Mestne občine Maribor.

Občina beguncev ni želela, država jih je namestila k zasebnikom
  • Občina beguncev ni želela, država jih je namestila k zasebnikom Občina beguncev ni želela, država jih je namestila k zasebnikom

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, so se do uporabe svojih kapacitet za namene namestitve prosilcev za mednarodno zaščito, preko sklepa mestnega sveta, opredelili negativno oziroma, kot trdijo na občini, nimajo ustreznih namestitev. Toda država ima drugačne načrte, o katerih lokalne skupnosti ni obvestila. Begunce je v Mariboru namestila v zasebna stanovanja in ne v objekte, ki so v lasti Mestne občine Maribor.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je s to odločitvijo države in odgovorom državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica danes seznanil mariborske mestne svetnike.

"Dejstvo je, da so namestitve, ki so trenutno v uporabi, v lasti ministrstev ali privatni lasti, a kljub temu pričakujem, da nas bo Ministrstvo za notranje zadeve o nastanitvah sproti obveščalo," pravi Fištravec.

Občina je bila o odločitvi države obveščena šele minuli petek, ko je mariborski podžupan Zdravko Luketič prejel odgovor državnega sekretarja Šefica. Fištravec zato svetnike poziva, naj se opredelijo do enoletnega pilotnega projekta o namestitvi mladoletnikov brez spremstva v Mariboru ter neobveščanja občine o nameščanju beguncev v zasebne kapacitete.

Župan pa še predlaga, da v kolikor ministrstvo ne bo obveščalo lokalnih skupnosti o takšnih namestitvah in se sklicevalo na dejstvo, da za to ni zakonske obveze, bo Mestna občina Maribor predlagala, da se zakon spremeni.

Ob tem pa Mestna občina Maribor domačine naproša za strpnost in tolerantnost: "V Mariboru vendarle že nekaj časa deluje tudi integracijski dom, ki odpira vrata tistim, ki se k nam zatekajo zaradi nujnosti in potrebujejo našo pomoč. Pokažimo jim, da tako kot znamo stopiti skupaj zase, lahko stopimo skupaj tudi za njih in jim ponuditi roko v stiski."

Odgovor državnega sekretarja Boštjana Šefica podžupanu Luketiču objavljamo v celoti.

It appears your Web browser is not configured to display PDF files. Download adobe Acrobat or click here to download the PDF file.

Uredništvo
sreda, 11 Januar, 2017 - 11:18 Osveženo: 11. Januar 2017 - 11:19

Soustvarjaj

Komentarji

Kaj si ta Šefič sploh domišlja?

+1
+52
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.