Namestitve beguncev v Mariboru znova burijo duhove. Država jih je namestila v zasebna stanovanja in ne v objekte, ki so v lasti Mestne občine Maribor.

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, so se do uporabe svojih kapacitet za namene namestitve prosilcev za mednarodno zaščito, preko sklepa mestnega sveta, opredelili negativno oziroma, kot trdijo na občini, nimajo ustreznih namestitev. Toda država ima drugačne načrte, o katerih lokalne skupnosti ni obvestila. Begunce je v Mariboru namestila v zasebna stanovanja in ne v objekte, ki so v lasti Mestne občine Maribor.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je s to odločitvijo države in odgovorom državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica danes seznanil mariborske mestne svetnike.

Občina je bila o odločitvi države obveščena šele minuli petek, ko je mariborski podžupan Zdravko Luketič prejel odgovor državnega sekretarja Šefica. Fištravec zato svetnike poziva, naj se opredelijo do enoletnega pilotnega projekta o namestitvi mladoletnikov brez spremstva v Mariboru ter neobveščanja občine o nameščanju beguncev v zasebne kapacitete.

Župan pa še predlaga, da v kolikor ministrstvo ne bo obveščalo lokalnih skupnosti o takšnih namestitvah in se sklicevalo na dejstvo, da za to ni zakonske obveze, bo Mestna občina Maribor predlagala, da se zakon spremeni.

Odgovor državnega sekretarja Boštjana Šefica podžupanu Luketiču objavljamo v celoti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice