Od oktobra bo po vsej državi veljala prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah. V Lenartu bodo, tudi zaradi škropljenja na hipodromu, pohiteli in že ta četrtek občinskemu svetu predlagali, naj sprejme prepoved.

Organizatorji kasaških dirk v Lenartu so se priprav na letošnje dirke lotili podobno kot prejšnja leta in brez posebnih obvestil plevel na progi enostavno poškropili z zloglasnim škropivom glifosat

To se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko je občina Lenart sama napovedala, da na javnih površinah tovrstnih pripravkov ne bo več uporabljala. Konec glifosatu v Lenartu naj bi ta četrtek izglasoval tamkajšnji občinski svet.

Glifosat so nanesli s traktorsko škropilnico

Na lenarškem hipodromu je trava znova zrasla na progi. Ta pa mora biti po besedah Franca Lovrenčiča iz Konjeniškega društva Slovenske gorice Lenart za dirko primerno pripravljena. »Zaradi tega moramo te notranje in zunanje robe urediti, ker nam malo zarasejo s travo in tu smo uporabili to špricanje,« nam pokaže.

Glifosat so nanesli s traktorsko škropilnico in tega ne zanikajo, saj so travo na podoben način zatirali tudi v preteklosti. A letos so na škropljenje postali pozorni stanovalci sosednjih blokov.

Franc Lovrenčič ne zanika, da so glifosat nanesli s traktorsko škropilnico.

V oči bode tudi dejstvo, da je občina Lenart le nekaj dni pred tem na svoji spletni strani objavila obvestilo, da na javnih površinah tovrstnih pripravkov ne bo več uporabljala. Že lani so o tem obvestili tudi konjeniško društvo, a ta informacija po besedah Janeza Krambergerja, župana občine Lenart, kot kaže, ni prišla do zdajšnjega vodstva konjeniškega društva.

Od oktobra prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah

Kot smo že poročali, profesor na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor Mario Lešnik opozarja, da se največ nevarnosti pri uporabi glifosata pojavi šele nekaj dni po škropljenju: »Ko pride dež direktno spere aktivno snov v kanalizacijske sisteme in od tam gre potem v vodne sisteme, kar pomeni obremenitev vodnih organizmov.«

Od oktobra bo po vsej državi veljala prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah. V Lenartu bodo, tudi zaradi škropljenja na hipodromu, pohiteli in že ta četrtek občinskemu svetu predlagali, naj sprejme prepoved.

Občina Lenart se je odločila za termično zatiranje plevela, ki ga tudi že izvajajo (foto: Občina Lenart)

»Nočemo prehitevati, želimo pa imeti primeren odnos do okolja, v katerem živimo,« je pojasnil Kramberger. Napake, ki je pristala tudi na dnevnem redu občinskih funkcionarjev, se v konjeniškem društvu zavedajo. »Mi obžalujemo, da je to sporno z nekimi novimi trendi,« je pristavil Lovrenčič. A v prihodnje to ne bo več le trend, prilagoditev je nujna.

Konji bodo tako 23. junija zadnjič drveli po progi, poškropljeni z glifosatom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Glifosat v vsako slovensko vas ! Provizija od prodaje v žep političnih lobistov.

Starejše novice