FOTO: Elektro Maribor
Letos praznujemo sto let, odkar je v Mariboru začela distribucija električne energije izmenične napetosti. Prav v Mariboru se je leta 1883 začela elektrifikacija Slovenije. Zbrane na prireditvi je nagovoril tudi predsednik Borut Pahor.

Družba Elektro Maribor je s slovesnostjo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor obeležila sto let distribucije električne energije izmenične napetosti v Mariboru.

Leta 1914 je mariborski mestni svet sprejel pogodbo s Štajersko električno družbo v Gradcu o dobavi električne energije. Daljnovod iz Hidroelektrarne Fala je bil 2. oktobra 1920 povezan s srednjenapetostnim in nizkonapetostnim omrežjem, ki ga je zgradilo Mestno elektriško podjetje.

Pahor bo zaposlenim v elektrodistribuciji podelil jabolko navdiha

Kot je povedal Pahor, je električna energija danes eden temeljev sodobnega načina življenja, ki bo zaznamoval tudi 21. stoletje. »Če je kateri državi trajnostni razvoj pisan na kožo, je to zagotovo Slovenija. Živimo v krasnem okolju, ki smo ga začeli dovolj zgodaj tudi ohranjati,« je med drugim poudaril predsednik.

Pahor je dejal, da bo zaposlenim v slovenski elektrodistribuciji še ta mesec, če bodo razmere dopuščale, za požrtvovalnost v razmerah aktualne pandemije podelil jabolko navdiha.

Foto: Mestna občina Maribor

Boris Sovič, predsednik uprave Elektro Maribor je povedal: »Elektrifikacija je bila gotovo eden od glavnih razvojnih vektorjev v 20. stoletju. Pomembno je vplivala na razvoj gospodarstva in na dvig življenjske ravni prebivalstva.

Pomen preteklega dogajanja je poudaril tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ob tem dodal, da si tudi danes, potem ko je mesto precej dolgo spalo, želijo ustvariti čim bolj samozadostno in tudi energijsko neodvisno okolje, saj bodo le tako lahko v mesto in regijo privabili gospodarstvo ter s tem povečevali število prebivalcev.

Foto: Mestna občina Maribor

Ob obletnici je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko, na kateri je upodobljen daljnovod iz Hidroelektrarne Fala, tedaj največje elektrarne v tem delu Evrope. Na znamki je ena prvih tedanjih transformatorskih postaj, ki obnovljena še danes oskrbuje uporabnike z električno energijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice