V spomin človeku, zaradi katerega je Maribor slovensko mesto.

General Rudolf Maister je v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zeleno gardo mariborskih Nemcev.

V ta spomin danes obeležujemo dan Rudolfa Maistra, ki pa letos zaradi epidemije mineva brez posebnih slovesnosti. Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. 

Mariborski župan Saša Arsenovič bo danes skupaj s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec Mariborčane nagovoril preko spleta, in sicer na občinskem Facebook profilu. Župan bo še s poveljnikom 72. brigade Petrom Zakrajškom in predsednico Maistrovih društev položil venec pred novim kipom v mariborski vojašnici, ki nosi njegovo ime.

Spominjamo se ...

30. oktobra je mestni občinski svet, v katerem so imeli prevlado Nemci, Maribor in okolico razglasil za del nemške Avstrije. S tem se nikakor ni strinjal major Rudolf Maister in 1. novembra 1918 je v vojašnici 26. strelskega polka v Melju pred mestnim poveljnikom podpolkovnikom Antonom Holikom in zbranimi častniki odločno izjavil: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« 

Po sestanku je zbranim slovenskim vojakom in častnikom razložil, da je prevzel vrhovno poveljstvo v mestu, in jih prosil, naj ostanejo z njim, ker jih nova država potrebuje. Še tisti dan so bile vse vojašnice in drugi pomembni objekti ter mesto Maribor pod Maistrovo vojaško oblastjo.

Maister je nato v naslednjih dneh na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki in v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zeleno gardo mariborskih Nemcev.

Maister eden največjih Slovencev vseh časov

Njegova največja dejanja so vsekakor boj za slovensko severno mejo v obdobju 1918 in 1920. Njemu se lahko zahvalimo, da je Maribor danes slovenski, prav tako pa je zaslužen, da sta slovenska tudi Štajerska, Prekmurje in majhen del Koroške. Slednja bi po Maistrovih željah bila veliko večja.

Rudolf Maister je bil rojen 29. marca 1874 v Kamniku. Njegov oče je bil iz Štajerske, mama Dolenjske, sam pa se je rodil na Gorenjskem, kot tretji sin v družini Maistrovih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice