Foto: Katja Gönc
Na zasedanju na južnokorejskem otoku Jeju so uradno vpisali obhod kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kot smo že poročali, na južnokorejskem otoku Jeju poteka 12. zasedanje medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, na katerem so obravnavali tudi kandidaturo obhodov kurentov za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Zasedanja so se udeležili državna sekretarka ministrstva za kulturo Damjana Pečnik, delegacija s Ptuja, ki so jo sestavljali ptujski župan Miran Senčar, podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest in dolgoletni predsednik Kurentovanja Branko Brumen in predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec, so sporočili iz Mestne občine Ptuj.

 »V čast nam je, da so obhodi kurentov z vpisom na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine postali del svetovno pomembnih zakladov. Na Ptuju smo izjemno ponosni, da so se uspeli ohraniti vse do danes in da ni niti najmanjše slutnje možnosti, da bi običaj v prihodnjem obdobju zamrl,« je ob uradni uvrstitvi na Unescov seznam povedal Miran Senčar.

Predsednik Zveze društev kurentov je poudaril, da bo današnji dan zapisan z velikimi črkami v bogati kurentovi zgodovini in usmerjal bodoče rodove, da negujejo in ohranjajo to kulturno dediščino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice