Domovi za starejše bi lahko s sproščanjem obiskov začeli že v prejšnjem tednu, a so se vodstva odločila za previdnost.

Kljub temu da je minister za delo Janez Cigler Kralj že prejšnji četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v številnih domovih nanje še vedno pripravljajo.

Stanovalce domov za starejše lahko obiščejo le najbližji družinski člani. O slednjem so se na TV IDEA pogovarjali s predsednikom upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in direktorjem Doma starejših Rakičan Zoranom Hoblajem, ki je spregovoril o začetku obiskov v tamkajšnjem domu in ukrepih, na katere bodo morali biti svojci še posebej pozorni.

V Domu starejših Rakičan so zadovoljni s trenutno situacijo, po prvem primeru več ne beležijo novih okužb: »Prvi primer okužbe, ki smo ga imeli 12. aprila, je sedaj tudi rešen. Stanovalka se je že vrnila v naš dom, 6-krat zaporedoma je bila negativna na testiranjih, tudi siva cona pri nas je bila ukinjena 3. aprila.«

Obiski po določenem protokolu 

Dom starejših Rakičan sedaj deluje brez težav, se pa pospešeno pripravljajo na obiske svojcev, ki jih bodo dovolili z jutrišnjim dnem. Ti bodo potekali po vnaprej določenem protokolu.

»Obiski bodo potekali posamično, torej en sorodnik za enega stanovalca in po vnaprej najavljenih terminih. Vsak, ki želi obiskati svojega svojca mora najaviti, kdaj bo prišel, mi to napišemo v razpredelnice, imeli bomo tri termine v dopoldanskem času in pa tri termine v popoldanskem času. Vsak obisk bo trajal pol ure,« pojasnjuje Hoblaj.

Hkrati bodo morali svojci upoštevati še druga priporočila. Med obiskovalci in stanovalci naj ne bi bilo telesnih stikov, a kot pravi direktor doma starejših, bo pri osebah z demenco težko pričakovati upoštevanje tega priporočila, bodo pa zaposleni poskušali nadzorovati in jih vljudno naprošati strogega spoštovanja navodil. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice