Rasizem obsojamo v vseh primerih. Vsaka zgodba pa ima dve plati, opozarjajo nekateri očividci incidenta, ki se je dogodil na mestnem spopadu selekcij U15.

Včeraj smo poročali o rasističnem izpadu vratarja NK Marbor Tabor Luke Duvnjaka, ko sta se v 20. krogu 1. slovenske nogometne lige U15 vzhod pomerili mariborski ekipi NK Maribor Tabor in NK Maribor.

Disciplinski zapisnik razkriva, da je v 53. minuti vratar NK Maribor Tabor z glasnim vzklikom »črna opica« žalil igralca nasprotne ekipe. Tarča njegovega rasističnega vzklika je bil sin kapetana članske ekipe NK Maribor Marcosa Tavaresa, Marcos Tavares mlajši. Mladi vratar se je po tekmi sicer opravičil sodniku in delegatu, je razvidno iz disciplinskega sklepa, a to ga ni rešilo pred ostro kaznijo. Za prekršek je dobil prepoved nastopanja na petih prvenstveni tekmah.

Ker pa je na rasistični incident burno reagiral trener NK Maribor Sandro Bloudek, je bil zaradi nedovoljenega vstopa na igrišče odstranjen iz tehničnega prostora. A Bloudka ostra kazen ni dočakala. Disciplinski sodnik je trenerjevo reakcijo razumel kot spontano reakcijo na nešportno vedenje igralca nasprotne ekipe, zato mu je izrekel denarno kazen 60 evrov.

Je Duvnjak neprimerno poplačal račun?

Ekipa24 piše, da pa incident ni bil tako zelo enoznačen in da številni očividci trdijo, da je prvi žalil Tavares in to nič kaj manj rasistično. Tako pa trdijo tudi nekateri naši bralci, da naj bi Duvnjaka ozmerjal z izrazom 'bela banana', zato mu je ta s prej omenjeno žaljivko zgolj poplačal račun. Četudi v našem jeziku zveza 'bela banana' ne označuje ničesar posebnega, pa jo govorci brazilske portugalščine uporabijo, kadar se želijo dvigniti nad sogovorca in ga tudi užaliti. Če je uporabil še barvni pridevnik, pa gre za popolnoma enakovredno rasistično zmerljivko.

A zapisnik tega ni zabeležil, v njem so zapisali zgolj, da je »v 53. minuti tekme vratar ekipe NK Maribor Tabor Luka Duvnjak z glasnim vzklikom 'črna opica' žalil igralca nasprotne ekipe«.

»Uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma sodi v repertoar izražanja in spodbujanja rasne nestrpnosti, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti, temu ustrezna pa je tudi disciplinska politika izrekanja najstrožjih kazni za tovrstna ekscesna dejanja,« je v sklepu zapisal namestnik disciplinskega sodnika NZS Bojan Kitel.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice