Od kdaj ni več greh na štajerskih tleh piti ljubljansko pivo?

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Od kdaj ni več greh na štajerskih tleh piti ljubljansko pivo?

Kdo je zmagovalec boja med dvema pivovarskima rivaloma, je bilo na Štajerskem pred leti povsem jasno. Pa danes?

Od kdaj ni več greh na štajerskih tleh piti ljubljansko pivo?
  • Od kdaj ni več greh na štajerskih tleh piti ljubljansko pivo? Od kdaj ni več greh na štajerskih tleh piti ljubljansko pivo?

Na Štajerskem je bilo od nekdaj jasno, katero pivo se pije v domačih gostilnah - laško. Ljudje so celo laško naročali kot »pivo«, preostala piva si tega naziva niso zaslužila. Sploh ljubljanski union je na Štajerskem pa tudi v Pomurju nekoč veljal za najbolj osovraženega. A v zadnjih letih se pivske navade tudi tu spreminjajo, kaže statistika, ki jo potrjujejo gostinci. Če sta še pred dobrimi petnajstimi leti slovenski trg obvladovali dve pivovarni - Laško in Union, je danes pivovarska slika pri nas povsem drugačna.

Kdo pije union in kdo laško, ni več vprašanje lokal patriotizma, z globalizacijo je k nam prišla tudi poplava tujih piv, priljubljena so zlasti češka. Kot kažejo raziskave le še 73 odstotkov oziroma nekaj manj kot tri četrtine popitega piva prihaja iz pivovarne Union in Laško, vse ostalo si razdelijo drugi pivovarji, katerih delež iz leta v leto vztrajno narašča.

 

Kaj pravijo Štajerci?

Med naključnimi obiskovalci štajerskih lokalov smo ob tem preverili, katero pivo najraje pijejo in zakaj. »Včasih so bili po mizah samo zlatorog pa rjave flaše, pa zelene v trgovini, zdaj pa ... Jaz ne prešaltam, no. Že 40 let pijem samo zlatorog. Probal sem union v tem lokalu, mi je šefica nalila dva decilitra, sem poskusil pa mi ne odgovarja. Večina pa jih pije union zdaj,« nam je dejal starejši možakar, Alojz Zorec, ki je s prijateljem sedel za mizo s steklenicama piva. A njegov prijatelj je nazdravljal z unionovo steklenico, čeprav pravi, da je včasih pil le laško. Tako kot številni.

»Zdaj mislim se je nekak menjalo, na Štajerskem se bolj union pije, v Ljubljani pa bolj laško,« opaža Uroš Potočnik

»Mislim, da je tudi ta fama, da se na Štajerskem pije le laško, že razbita. Ampak to je stvar okusa, tak da vsakemu svoje,« meni Pavel Magdič.

»Poglejte stvar okusa. Ne vem, meni odgovarja union bolj kot laško,« pa na vprašanje zakaj unio odgovarja Tone Weingartner.

Najbolj zvesti pivci enega ali drugega pivskega pola ostajajo na svojih bregovih, a kljub temu se v zadnjih letih trend pitja piva v naših koncih vse bolj spreminja, tudi zaradi tujih piv. To opažajo predvsem gostinci. »Laško se še vedno pije, vendar se je v našem koncu kultura samega pitja piva spremenila. Union je v porastu, laško je malo v upadu. Je pa res, da tuja piva zelo močno prosperirajo na našem okolju,« nam je dejal eden izmed natakarjev.

S tujimi pivi in pestro ponudbo mikropivovarn tako nekaj, kar je bilo nekoč stvar regijske identitete, postaja le še stvar okusa.

Katera piva najraje pijete?

Uredništvo
ponedeljek, 17 Julij, 2017 - 15:53 Osveženo: 17. Julij 2017 - 15:55

Soustvarjaj

Komentarji

Daleč od tega da Union ni dobro pivo,samo ni fajn če te kdo vidi da ga piješ

+1
-9
-1

Jaz uporabljam kar oba. Konzumiram Zlatorog, odtočim pa Union.

+1
+10
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.