Da Maribor ne počiva niti v težkih časih, pričajo številne nove kulinarične in sladke pridobitve, ki so se letos na novo odprle v mestu ob Dravi.

Pridih Azije z Veliko pando

V sredini avgusta se je v neposrednem središču Maribora, natančneje v prostorih nekdanje restavracije Bolarič na Jurčičevi ulici, odprla nova kitajska restavracija Big panda oziroma Veliki panda. Gre za eno izmed številnih kitajskih restavracij v Mariboru, ki ponuja vse tisto, kar bi kitajska restavracija morala ponujati.

V restavraciji lahko izbirate med stotimi različnimi jedmi, med katerimi so tako tipične kot tudi netipične jedi. Tako lahko med drugim poskusite jed z imenom mravlje plezajo na drevo, pijanega piščanca, zmajevo gnezdo, kitajsko pico kot tudi ocvrto sipo, pečene račje perutničke in juho s plavutjo morskega psa.

Ocvrti spomladanski zavitki

Kulinarično popotovanje na Tajsko

Da je azijska kuhinja v Mariboru še kako priljubljena, priča tudi nova tajska restavracija s preprostim imenom Tajska kuhinja. Gre že za drugo tajsko restavracijo v Mariboru, prva je bila restavracija Tom Yum, ki se je odprla prejšnje leto. 

Tajska kuhinja pod vodstvom Pawarise Wapiyo se je odprla na Usnjarski ulici 1, v neposredni bližini Glavnega trga oziroma Glavnega mostu. 

In specialitete? Gotovo Tom yum, tradicionalna tajska juha z galanganom, kokosovim mlekom, gobami, limonsko travo, kozicami in zelenjavo, servirano z rižem. Prav tako ne boste zgrešili s pad thaijem, tradicionalnimi riževimi rezanci s tamarind omako, piščancem ali tofujem, zelenjavo, jajcem in arašidi.

Tom yum

Dimnikarska torta

Na Strossmayerjevi ulici 3 se je julija odprla prodajalna tako imenovanih kurtoš kolačev, bolj znanih sicer po težko izgovorljivem imenu kürtőskalács oziroma v tujini tudi dimnikarska torta (ang. chimney cake).

Kürtőskalács je izdelan iz sladkega kvašenega testa, katerega testo se ovije okoli lesenega pekača v obliki stožca in valja, ki je premazan s sladkorjem. Ta se speče na visoki temperaturi nad ogljem, dokler se njegova površina obarva zlato-rjave barve.

Testo se nato napolni z različnimi dodatki, tako lahko v mariborski prodajalni izbirate med kokosovim, orehovim ali cimetovim Kürtőskalácsom, ki se dodatno namaže tudi z nutelo. Gostje pa lahko izbirajo tudi z dvema slanima različicama, ena je namreč polnjena s sirom in olivami, druga pa s sirom in salamo.

Zanimivi sladoledi, tudi za tiste starejše

Smo pa v Mariboru julija dobili še eno sladko pridobitev. Na Glavnem trgu oziroma Židovski ulici 1 v Mariboru se je namreč odprla nova sladoledarna z imenom PIÙ.

Da ne gre ravno za konvencionalno sladoledarno, priča tudi izbira oziroma ponudba okusov. Tako lahko stranke med drugim izbirajo med okusi, kot je 'babičina pita', marakuja, pistacija, piškotek, črna temna čokolada in tudi okusom 'teranino', ki je namenjen samo za posameznike stare nad 18 let.

Če pa imate raje kot sladoled pristne vaflje, pa boste lahko po novem posegli tudi po teh.

Bratsko-sestrska naveza

Anja in Rok Zebec. Brat in sestra. Prav zato sta svojo restavracijo na Tyrševi ulici, v prostorih bivšega Noomma, poimenovala kar Bro'Sis. Gre za restavracijo, ki ponuja pristno slovensko hrano na nekoliko modern in abstraktni način, kjer se njihov jedilnik vsak teden spreminja.

Če boste tako še ta teden zavili v Bro'Sis, boste lahko med drugim poskusili, krompirjeve 'luleke' na rjavem maslu z govejim ragujem, piščančji file s pečenim krompirjem in brstičnim ohrovtom, postrv z zelišči v 'škrniclju' s kvinojinimi polpeti in bučkami ali pa testenine s staranim sirom in pestom s tartufi.

Gurmanski sendviči v mestnem parku

Dvema Gallusovima lokaloma v Mariboru, ki ponujata hrano za zraven, se je pridružil še tretji, ki se nahaja tik ob mariborskem Mestnem parku in ponuja pestro ponudbo sendvičev in drugih hitrih obrokov ter okrepčil.

V lokalu Gallus Park Coffee ob Mestnem parku namreč ne ponujajo klasičnih sendvičev, ampak sendviče tipa »ulične hrane«, za katere pripravljajo vedno nove recepte.

Trenutek fantazije

Gotovo pa je ena izmed zadnjih pridobitev v Mariboru restavracija Goya na Gosposvetski cesti v neposredni bližini študentskih domov. Goya v urdu jeziku pomeni trenutek fantazije. Prav tega pa v novi restavraciji želijo vsaj za hip pričarati svojim gostom, predvsem mladim.

»Opažamo, da so mladi z omejenimi finančnimi sredstvi pogosto zapostavljeni, ko pride do prehrane, saj imajo ponujeno večinoma nizkokvalitetno, nezdravo hitro hrano. Zato smo se odločili tem ponuditi bolj zdravo alternativo, ki vseeno ohranja dober okus in nizko ceno. Uporabljamo pirino moko, večino sestavin pripravimo sami in naše jedi vsebujejo veliko zelenjave,« pravijo v restavraciji Goya.

In specialitete? Poskusite lahko različne obare, gurmanske pirine tortilje, piščančje sezamove medaljone, vendar gotovo ne boste zgrešili z izbrano pirino pogačo iz krušne peči.

Glasbena Hiša Oz

V začetku letošnjega leta se je na vpadnici v Maribor, natančneje na Titovi cesti 63, odprl lokal z imenom Hiša Oz. Lokal v omenjeni hiši ima že dolgo tradicijo, zato so njihovo notranjost opremili s starimi slikami mesta Maribor.

Zraven notranje kavarne pa goste privabljata pokrita terasa in sončna oaza, kjer ob dobrih časih prirejajo takšne in drugačne dogodke, največkrat glasbene. Med drugim je tam že nastopila Martina Ipša, pa Pero Lovšin in Španski Borci, Vlado Kreslin in Iztok Cergol pa skupina Tabu in Avtomobili. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice