Plavajoči oder je po Lentu povsem spremenil svojo namembnost. Namesto napovedanega dogajanja, so od odra ostale le rumene deske, ki turistom služijo za fotografiranje z Dravo v ozadju.

Mimoidoči Mariborčani se sprašujejo, kaj se je zgodilo z odrom, za katerega so občinarji napovedovali, da bo skrbel za živo dogajanje na Lentu tudi po festivalskem dogajanju. A oder je po odločbi gradbenega inšpektorja črna gradnja, zoper katero je odredil odstranitev.

Na odločbo za odstranitev plavajočega odra in partnerja se je občina pritožila. A kot pojasnjujejo na Ministrstvu za okolje in prostor, pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršitve odločbe, vendar se vedno v izvršilnem postopku določi nov datum izvršitve.

Oder ostaja, a brez prireditev

Občina vztraja, da 300 tisočakov vrednega odra ne bo podrla. A oder kljub temu letos ne bo gostil nobene prireditve več.

»Lokacija odra je zelo privlačna in bilo je zanimanje, kdaj in kaj bi lahko bilo na tem odru. Toda zdaj res nočemo dajati obljub, dokler zadeve tudi statusno ne rešimo,« pravi podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko.

»Stalni« oder ne bo stalni, s tem tudi novi stroški

Kot se je izkazalo, je bil oder letos postavljen samo za desetdnevni Festival Lent. Konec oktobra bi občina tako imenovani »stalni« oder vendarle podrla in ga znova postavila nekje marca.

»Treba bo plačati skladiščenje, montažo, demontažo, ampak v vsakem primeru je to zadeva na dolgi rok cenejša, kot pa je bilo samo postavljanje in podiranje odra za tisti teden festivala Lent,« še dodaja Pelko.

A koliko cenejša, na občini ne znajo pojasniti, niti, koliko bo stala demontaža, ponovna montaža in vmesno skladiščenje. Mariborčani so pričakovali, da bodo mestni oblastniki plavajoči oder znali izkoristiti v dobro mesta.

Študija o ravnanju z odrom za dobri dve povprečni plači

Medtem pa je le študija o ravnanju z odrom, ki jo je mariborska občina naročila po postavitvi odra, stala 2400 evrov.

O pritožbi lahko odločajo tudi dva meseca

Občina se je na odločbo gradbene inšpekcije pritožila, o zakonitosti ukrepa inšpekcije pa bo na drugi stopnji odločalo Ministrstvo za okolje in prostor, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da v skladu s predpisi odločanje v takšnih zadevah traja dva meseca.

Oder na Dravi, za katerega gradbena inšpekcija trdi, da je črna gradnja, občina pa se s tem ne strinja, tako ostaja v mirujočem stanju Ne glede na odločitev na drugi stopnji pa se oder z oktobrom poslavlja. Brez dogajanja, razen za časa Festivala Lent.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Butalci pravijo , oder ostaja naj ostajajo še prireditve, medtem, ko super butalci trdijo , da je oder lepši brez prireditev, le komu verjeti v teh mariborskih butalah.

Starejše novice