Evropska komisija je obvestila Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in kohezijsko politiko, da je izdala sklep o potrditvi vloge za veliki projekt nadgradnje obstoječega tira železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja.

101 milijon evrov za izvedbo tega nekaj več kot 253 milijonov evrov vrednega projekta bo prispeval Kohezijski sklad Evropske unije. Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Purič je ob potrditvi projekta izrazil zadovoljstvo. »Projekt predstavlja enega od večjih korakov k posodobitvi slovenskega železniškega omrežja in s tem razvoja naše države, predvsem pa bo pomembno prispeval h kakovosti življenja lokalnega prebivalstva,« je poudaril.

Povečana zmogljivost železniške povezave 

S projektom, ki se v etapah izvaja že od junija 2018, bo povečana zmogljivosti železniške povezave med Mariborom in Šentiljem s 67 na 84 vlakov na dan, izboljšana nosilnost proge in varnost prometa z izgradnjo izven nivojskih križanj ceste z železnico. 

Projekt med drugim predvideva nadgradnjo in novogradnjo več kot 18 kilometrov obstoječega tira za zagotovitev večje osne in dolžinske obremenitve (z 20 na 22,5 ton na os), izgradnjo 2,8 kilometra nove proge (novega predora in novega viadukta), nadgradnjo železniških postaj, rekonstrukcijo predora Šentilj, postavitev 12,3 kilometra protihrupnih ograj, nadgradnjo signalno-varnostnih naprav in pasivno zaščito 75 zgradb.

Veliki projekti potrjeni s strani Evropske komisije

Projekt nadgradnje obstoječega tira Maribor-Šentilj-državna meja se uvršča med tako imenovane velike projekte, ki jih potrjuje Evropska komisija. Vloga za sofinanciranje projekta v okviru Operativnega programa izvajanja evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 je bila Evropski komisiji posredovana decembra 2018.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Amadej002 (nepreverjen)

Koncno nekdo znal izkoristiti evropska sredstva. Glede na sistemsko podfinanciranje drzave so EU sredstva edina perspektiva za razvoj MB.

Starejše novice