Maribor v zadnjem času doživlja pravi razcvet na področju kulinarike in gostinske ponudbe. V mestu se na novo odpirajo restavracije, ki ponujajo nekaj več kot samo tradicionalno kosilo.

Če se je za Maribor nekdaj govorilo, da je mesto, v katerem se nič ne dogaja, se s tem danes ne moremo več strinjati. Vedno več dogodkov vabi tako domačine kot tudi turiste v mesto in gostinci so v tem očitno videli potencial. Nove restavracije in lokali se v zadnjem času odpirajo kot po tekočem traku. Prav tako pa raste raznolika ponudba in sodelovanje med restavracijami. Pred dnevi se je v centu mesta odprla restavracija Noomm, ki ponuja specialitete, kot so nadevani kruhki z omakami, kraljevski zajtrki, krepčilne juhe in drugo.  Pisali smo že tudi o odprtju Mr. Falafla, še nekaj dni pa nas loči do odprtja nove restavracije Vibe, ki svojo ponudbo trenutno še skriva.

Od romske restavracije do restavracije, kjer vam kuhajo študenti

Pred tremi leti, se je v Mariboru odprla prva romska restavracija v Evropi. Z njo so želeli približati romsko kulinariko vsem, ki jih to zanima ob enem pa ohranjajo in predstavljajo romsko kulturo ter razbijajo predsodke o Romih. Projekt je bil ob svojih začetkih 80 odstotno financiran iz strani Evropske unije in v 20 odstotkih iz strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Restavracija pa poleg hrane ponuja tudi pravo romsko doživetje s koncerti romskih glasbenikov. 

Na drugem koncu mesta pa lahko namesto romske kuhinje okusite hrano, ki jo za vas pripravljajo študenti Višje gostinske šole za turizem Maribor. Restavracija Sedem želi na moderen način preoblikovati kulinarično preteklost Maribora, ob enem pa ponuja možnost študentom, da svoje delo in znanje predstavijo gostom. Lahko se pohvalijo, da so edina šolska restavracija, ki deluje po inovativnem poslovnem modelu, kjer študenti pod nadzorom mentorja izvajajo strokovne procese. 

Ko moči združita japonska in angleška kuhinja

Living room, restavracijo, ki se nahaja na glavnem trgu, vodi Dave Cox. Angleža je v Slovenijo pripeljala ljubezen in skupaj s partnerko sta se odločila da odpreta restavracijo. Ker pa vesta, da dobra lokacija in simpatičen ambient nista dovolj, da privabiš in obdržiš stranke se vedno znova trudita ponuditi še nekaj več. Pretekli petek sta tako izvedla projekt Sushi in the city. Svojo kuhinjo sta za nekaj ur odstopila sushi mojstrom iz restavracije Njami sushi, ki so goste razvajali z japonsko hrano, ki je v Sloveniji vedno bolj popularna. Uspeh dogodka je bil tako velik in nepričakovan, da danes zadevo ponavljajo.  

Vietnamska, veganska, balkanska, mehiška …

Dve leti mineva, odkar je v Mariboru svoja vrata odprla Vietnamska restavracija Ngon. Zgodba mlade Vietnamke Thu Tran je podobna zgodbi Davida. Ljubezen jo je pripeljala v Maribor, kjer se je nato s partnerjem odločila in Mariboru ponudila nekaj, česar do sedaj še ni imel - pravo vietnamsko hrano. Vsi, ki uživate v pekoči hrani, v kateri se nahaja sveža zelenjava in kakovostno mesto, boste v tej restavraciji definitivno uživali. 

Seveda pa to ni vsa ponudba, ki jo premore Maribor. V mestu se tako za vsak okus najde nekaj novega. Od odličnih hamburgerjev in steakov, do najboljših pic v La pizzeriji po mnenju portala Siol.net. Odlična je tudi ponudba balkanskih jedi kot tudi tradicionalnih, slovenskih. Za vse ljubitelje veganske hrane pa pridete na svoj račun v restavraciji Loving Hut. Njihove jedi in pijače so iz organske zelenjave in gensko nespremenjenih sestavin, kadar je to le mogoče, še posebej pa so pozorni, da sestavine odkupujejo od lokalnih pridelovalcev in tako strankam ponujajo najbolj naravno, zdravo in okusno hrano. Pa dober tek!

FOTO: Facebook Ngon, Njami sushi, Restavracija sedem 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice