V skladu z odločitvijo ministrstva se z 18. majem ponovno odpirajo vrtci, a z upoštevanjem priporočil pristojnih institucij. Vrtci do danes zbirajo prijave in, kot kaže, bodo vodstva imela težave z izpolnjevanjem določenih zahtev.

Ob pojavu epidemije koronavirusa so bili sprejeti številni ukrepi za njeno zajezitev, med njimi je bil eden izmed največjih ukrepov zaprtje šol in vrtcev, do katerega je prišlo 16. marca.

Ob izboljševanju epidemioloških pogojev je naposled padla odločitev o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Po več kot dveh mesecih se tako 18. maja odpirajo tudi vrtci v Sloveniji, v katere je vpisanih na državni ravni okoli 80 tisoč otrok.

Vrtci se intenzivno pripravljajo na organiziranje dela, saj morajo upoštevati navodila pristojnega ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, težavo pa predstavlja predvsem omejitev števila otrok v posameznih oddelkih.

Vzgojne skupine morajo biti namreč za okoli 50 odstotkov manjše, v prvi starostni skupini mora biti do osem otrok in v drugi do deset otrok. 

Dodatne zahteve kot izziv

Nič drugače ni niti v drugih vrtcih v Sloveniji, tako tudi v Vrtcu Borisa Pečeta Maribor po prvem pregledu stanja ugotavljajo, da je prijavljenih več otrok, kot jih lahko ob priporočilih zagotovijo.

»Vrtci se odpirajo za vse in tudi mi se sprašujemo, na kakšen način bomo to reševali,« pravi Mateja Bregant in dodaja, da bodo počakali dodatna navodila, morda bodo pristojni celo dovolili višje normative.

V vsakem primeru bodo delo organizirali v skladu z okviri ministrstva in higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako bodo uredili posebne protokole in aktivnosti ob prihodih in odhodih iz vrtca ter vse ostalo, kar bo potrebno. Begnatova pravi, da so sicer v vrtcih že vajeni preprečevanja respiratornih okužb, saj se s takšnimi obolenji srečujejo vsako leto.

»To jemljemo kot izziv, saj si ne želimo, da so otroci pod stresom. Mi jim bomo še naprej zagotavljali varno in ljubeče okolje,« še poudarja Bregantova iz Vrtca Borisa Pečeta Maribor. 

Govorili smo tudi z ravnateljico Vrtca Ptuj, ki pa trenutnega stanja, tudi števila novo prijavljenih otrok, zaenkrat ne želi komentirati.

Največja težava je zagotovitev prostorov

Vodstva vrtcev so tako vse do danes zbirala prijave staršev in po prvih podatkih so želje staršev po ponovni vključitvi otrok v vrtce velike. Vrtec Murska Sobota ima po še neuradnih podatkih okoli 60 odstotkov prijavljenih otrok od 715 otrok, ki so vpisani v enote soboškega vrtca. To pa pomeni, da se bodo skorajda zagotovo soočali s prostorsko stisko.

»Toliko igralnic nimamo in bomo morali verjetno tudi skupne prostore preoblikovati v vzgojne površine, da bodo oddelki lahko oblikovani v skladu s priporočili,« pravi ravnatelj Borut Anželj, ki dodaja, da se bodo potrudili zagotoviti, da bodo otroci razporejeni v svoje matične enote, ampak vse je odvisno od končnega števila prijavljenih otrok in nadaljnjih navodil ministrstva

Vrtec Murska Sobota (vir: spletna stran vrtca).

Bodo potrdila delodajalcev postala obvezna?

Ob prihodu v vrtec morajo starši prinesti tudi izjavo, da je otrok zdrav, govora pa je bilo tudi o potrdilih delodajalca, s katerimi naj bi starši dokazovali, da potrebujejo varstvo. To vrtci od staršev vendarle ne bodo zahtevali, saj je odločitev ministrstva takšna, da se vrtci odprejo za vse, to, da naj se vključijo le tisti, ki nimajo zagotovljenega varstva pa je zaenkrat samo priporočilo. Toda glede na prostorsko stisko se bo to morda spremenilo.  

»Vsi vrtci v Sloveniji se srečujemo z istim problem, to je problem kapacitete. Mi moramo skupine še več kot razpoloviti, za primer v najstarejši skupini je v normalnih okoliščinah lahko do 24 otrok, sedaj pa v teh skupinah ne sme biti več kot 10 otrok,« pojasnjuje Anželj in dodaja, da imajo v teh dneh pred sabo veliko dela, od organizacije do priprave higienskih načrtov in drugih zahtev. 

Pomemben dejavnik tudi potreba otrok po druženju

Z identično težavo se srečujejo v Vrtcih občine Moravske Toplice, kjer bodo na jutrišnji koordinacijski skupini pregledali vse podatke o prijavah in začeli z oblikovanjem oddelkov ter vsega ostalega. Kot nam je dejala ravnateljica Simona Kaučič, ki je tudi predstavnica pomurske regije v Skupnosti vrtcev Slovenije, največjo težavo predstavljajo dodatni prostori, kamor bi lahko namestili otroke.

»Za vrtce v Pomurju lahko povem, da skoraj noben vrtec nima dodatnih prostorov, kamor bi otroke lahko namestil, zato bomo s težavo upoštevali priporočila o znižanih normativih,« poudarja Kaučičeva in opozarja, da otroci ne morejo bivati v kakšnih nenamenskih stavbah.

Glede možnosti potrdil delodajalcev za zniževanje vključenih otrok pravi, da se tega ne bodo posluževali, saj se je vlada odločila, da imajo vsi možnost vključitve v vrtec in bodo naredili vse za sprejetje vseh otrok, za katere so starši izrazili željo po vključitvi.

»Verjamem, da se bodo za vključitev odločili tisti, ki varstvo zares potrebujejo, potrebno pa je upoštevati tudi potrebo otrok po druženju s sovrstniki, ki jih zagotovo pogrešajo,« razloži ravnateljica.

V vrtce občine Moravske Toplice je vpisanih 220 otrok, o razporejanju otrok po različnih enotah še niso razmišljali: »Otroci se vračajo po dolgem času in bo to kot eno ponovno uvajalno obdobje, zato si želimo, da bi bili v svojih znanih okoljih in se vrnili nazaj v svojo matično enoto,« poudarja, a vendar ne izključuje možnosti razporejanja, ampak pod pogojem privolitve starša. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice