Koronakriza je močno oklestila malhe prostovoljnih gasilskih društev, ki velik del prihodkov ustvarijo z raznimi prireditvami ali tekmovanji. Ta so zaradi epidemije večinoma odpovedana, za njimi pa je ostala finančna luknja.

Prostovoljni gasilci v Bodoncih imajo mladega predsednika, ki pa mu letos že sivijo lasje. Korona je odnesla enega izmed ključnih virov prihodka. Prav te dni bi se morali pripravljati na tradicionalno avgustovsko gasilsko veselico.

»Dolgo smo vztrajali z odpovedjo, saj smo verjeli, da se bodo ukrepi sprostili,« priznava Aleš Jud, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bodonci.

A to se ni zgodilo. Veselico so bili prisiljeni odpovedati. In niso edini. V občini Rogašovci slovijo po organizaciji več kot desetih velikih gasilskih prireditev letno. Izpad dohodka je letos ogromen, je jasen Martin Ficko, poveljnik Gasilske zveze Rogašovci.

»50 odstotkov lastnih sredstev pomeni, da dobiš 50 odstotkov sofinanciranja. Če torej lastnih sredstev ni, tudi sofinanciranja ni. Ne bomo rekli, da je 100-odstotni izpad, je pa vsaj tričetrtinski, torej 70-, 75-odstotni izpad v denarnih sredstvih,« pravi Ficko.
 

Aleš Jud, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bodonci

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bodonci pa nadaljuje: »Ta dohodek potem vnovčimo za delovanje društva, za nabavo opreme in pa predvsem za vzdrževanje opreme.«

Velik del načrtovanega nakupa opreme za večino društev zdaj ne bo mogoč in je v najboljšem primeru zamaknjen v prihodnja leta.

Poveljnik Gasilske zveze Rogašovci opozarja: »Ni oprema od gasilcev, da ne bodo ljudje narobe razumeli, to novo opremo, ki jo gasilci kupimo, je dejansko obveznost in naloga, izobraževanje, vaje za gasilce dodatno, a hkrati ena varnost za občane.«

Znajti se bodo morali, kakor vedo in znajo, tudi z zbiranjem in prodajanjem odpadnega železa, kar številna gasilska društva za dodaten zaslužek že počno.

»S tem zbiranjem železa mogoče kakšen tisočak pride na leto, včasih več, včasih manj,« dodaja Slavko Kos, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Gornji Slaveči.

Slavko Kos, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Gornji Slaveči

In vsak tisočak bo letos gasilcem še kako krvavo prav prišel. »Zdaj bomo delovali z minimalnimi stroški, gledamo tudi za naprej, da bo za prihodnja leta tudi kaj ostalo, saj se ne ve, kako dolgo bo ta kriza,« je zaskrbljen Jud.

Ob tem pa boli še dejstvo, da v koronakrizi ne morejo delati s podmladkom, zaradi česar se bojijo, da bodo generacijo ali dve prihodnjih gasilcev preprosto izgubili.

V Rogašovcih se bojijo, kako bo s podmladkom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice