Stavba nekdanje hladilnice na Lentu dobiva nov namen. V njej bo zaživel Muzej najstarejše trte na svetu. Otvoritev je bila sprva predvidena aprila letos, a so se dela zaradi epidemije podaljšala od prvotno predvidenih rokov.

V starem mestnem jedru Mestna občina Maribor ureja propadajočo stavbo iz 17. stoletja. Obnova dvoetažnega objekta na Vojašniški ulici 14 se je začela lansko jesen.

Stavba je je nekoč služila kot shramba ledu, v zadnjih letih pa je bila prazna. V njej bo zdaj zaživel Muzej najstarejše trte na svetu. 

Muzej bo izpostavil Maribor kot vinogradniško središče Štajerske

Rdeča nit novega muzeja bo predstavitev najstarejše trte na svetu kot simbol vinogradništva, ki je pomembno vplival na razvoj Maribora. 

»Obiskovalcem bo predvidoma predstavljen razvoj vinogradništva v Mariboru in skladiščenje, pridelava, staranje ter uživanje vina v navezavi na gastronomijo v naši regiji,« pojasnjujejo na Mestni občini Maribor. Predstavljena bo tudi zgodovina in zanimivosti najstarejše trte na svetu. 

Podrobnejši koncept pripravlja Pokrajinski muzej Maribor, ki bo strokovni upravljalec muzeja in skrbi za vsebinsko snovanje podobe muzeja.

Podrobnosti o tem, kaj vse bo na ogled obiskovalcem, nam zaenkrat še niso izdali, saj formalnosti glede muzeja še niso dorečene. 

V tej stavbi bo vrata odprl Muzej najstarejše trte na svetu.

Za zdaj je znano, da bodo vsebine predstavljene digitalno s pomočjo zaslonov na dotik. Ob stalnih razstavah so predvidene še občasne tematske razstave in prireditve ter izobraževalni dogodki in degustacije vrhunskih vin.

Uradna otvoritev načrtovana v sredini leta 

Na Mestni občini Maribor so pojasnili, da so glavna obnovitvena dela že končana. V načrtu je še obnova Vojašniške ulice in zahodnega dvorišča, ta dela so predvidena v sklopu prenove Vojašniškega trga in se začenjajo v mesecu marcu 2021. 

Otvoritev je bila sprva predvidena aprila letos, a so se dela zaradi epidemije podaljšala od prvotno predvidenih rokov.

Odprtje muzeja je zdaj načrtovano v sredini leta, a je to seveda odvisno od epidemiološke slike. 

Tako bo videti nastajajoči muzej.
Tako bo po prenovi videti dvorišče muzeja, ki bo v neposredni bližini stare trte.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dejan svinskoglavi (nepreverjen)

več kje po prlekiji in Halozah obstaja trta, ki je vsaj 100 in več let starejša od tega lentovskega sranja

Starejše novice